„Севилският бръснар“ на сцената на Държавна опера – Бургас

Безспирен низ от комични моменти, свръхдинамика, неподправено настроение, породено от изключителната емоционална спойка на всички на сцената, очакват публиката днес, 18 юни, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас в спектакъла на „Севилският бръснар“. Чудесен артистичен каст се превъплъщава в свежите роли на един от най‐забавните спектакли на Държавна опера – Бургас – с интелигентно чувство за хумор, личен чар и неизчерпаема енергия.

Почти три години след блестящата премиера /на 8 октомври 2021 г./,  новият постановъчен прочит на „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, по режисура – доц. д-р Александър Текелиев, умело съчетан с оригиналните сценографски и костюмографски решения на Денис Иванов, продължава да е хит – с вечно актуалните теми, шеметни режисьорски решение и авангардна сценография, вихрено артистично присъствие, щипка еротика и гарантирани усмивки. Осъвременената версия на операта продължава да доказва, че предизвикателството на новия подход се приема с разбиране и е сигурен способ за излизане от зоната на комфорт – за да се разшири кръгозорът и да се обогатят възприятията.

За девети път новата трактовка на Росиниевия шедьовър ще бъде представена – като фурия от комични ситуации, свежа закачка, искрен смях и препратки към съвременната действителност, на бургаска сцена. С всяко представление постановката се обогатява, артистите добавят нови психологически нюанси към образите. Едно е непроменяемо – всички играят с видимо удоволствие и се забавляват със закачливия сюжет с елементи на социална сатира. Всички артисти съумяват да изградят цялостен театрален образ на представлението, добавяйки към блестящото вокално изпълнение артистизъм и усет към всички идеи, вложени в постановъчните решения на доц. Текелиев. “Севилският бръснар” на бургаска сцена е не само опера – в класическия й вид – нищо от музикалната партитура на Росини не е променено, а и чудесен комплексен спектакъл, носещ не само бурен смях, но и редица послания.

Под вихрената палка на големия български диригент с впечатляваща международна кариера Иван Кожухаров, на 18 юни излизат блестящи артисти. Баритонът Андрей Юрковски, отскоро солист на Бургаската опера, дебютира блестящо в ролята на Фигаро по време на спектакъла на 14 юни в залата на Операта, и отново влиза вихрено в забавното амплоа на именития бръснар, но в стил Елвис Пресли и епохата на рока от 70-те години.

Образа на хитрушата Розина  отново ще пресъздаде харизматичното мецосопрано Йоана Кадийска, която е истински вихър от чар и емоции, в съчетание с чудесни вокални данни и красив богат тембър. Тя изгражда образа с лекота, финес, радиира чар и зарежда с настроение. Младият солист на Бургаската опера Андрея Мирчев, който през м. август 2023 г. направи своя запомнящ се дебют в ролята на Граф /Шейх/ Алмавива на сцената на Летния театър в Бургас и изпълни с лекота и настроение сложната партия – и като вокална техника, и като артистични задачи. Басът Костадин Мечков ще бъде отново свръхзабавен в щекотливия образ на стария досадник на Доктор Бартоло, който се домогва неуспешно до вниманието на красавицата Розина, като изгражда ролята с усет, вкус и безспорно майсторство. Отлична вокална подготовка, свежо чувство за хумор, блестящи артистични решения и сценична харизма ще представи басът Диман Панчев в ролята на един от най-известните интриганти в оперния свят – Дон Базилио, като прочутата Ария на клеветата е негова запазена марка – като еманация на подмолните деяния, водещи до пагубни резултати. Диман Панчев е носител на Наградата на кмета – г-н Димитър Николов награда по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, за 2022 г. – именно за прекрасната интерпретация на ролята на Дон Базилио. Сопраното Нона Кръстникова отново ще предизвика искрени усмивки с нейната симпатична, дръзка, провокативна Берта, която не крие афинитета си към мъже, вино и… още нещо и изгражда образа с достатъчно самоирония. Свеж и артистичен ще бъде и баритонът Йордан Христозов – в ролите на Фиорелло, приближен на Граф Алмавива, и Офицера, който въдворява ред в настъпилия артистичен хаос в сюжетната линия.

В общото вихрено настроение се вписват и чудесните артисти от хоровия състав на Бургаската опера, с диригент Александър Чепанов. Хористите които имат индивидуални интригуващи актьорски задачи, изпълнени с много чувство за хумор и динамика.

Своя незаменим принос в случването на пореден вълнуващ спектакъл под знака на високо качество имат и асистент‐режисьорите Петър Тихолов и Лина Пеева, концертмайсторът на оркестъра Ваня Златева, пианистката Илиана Тодорова, която изпълнява клавирните речитативи по време на спектакъла, Райна Попова, също изтъкнат корепетитор, носител на Наградата на кмета Димитър Николов по случай 24 май за 2021 г., която подготвя изпълнителите за блестящото извайване на партиите на сцената, авторът на субтитрите – Сребрина Славова, специалистите от техническите служби и всички, които са извън светлината на сценичните прожектори, но със своя труд допринасят за цялостно издържания облик на “Севилският бръснар”.

Спектакълът не се препоръчва за лица под 12 години!

Билети за комичната опера от Росини „Севилският бръснар“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo – https://grabo.bg/burgas/sevilskiiat-brasnar-05vr94 и Eventim – https://www.eventim.bg/en/tickets/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1428220/performance.html.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *