Фондация „Поморие”: Помогнете за изграждането на скулптурата на Свети Георги в Поморие!

Над 1000 лв. е събрала новоучредената Фондация „Поморие” за изграждането на петметровата скулптура на Свети Георги, само осем дни, след като беше оповестена дарителската й сметка. Създадена през 2015 година, Фондацията до момента има 1800 лв., а крайната цел, за реализирането на първата й кауза, е да бъдат събрани 268 000 лв. Учредителите призовават всички жители на Поморие и хора, които обичат града, да помогнат той да стане по-красив и да допринесат за съхранението на нематериалното му културно наследство, като направят дарение.
Дарителска сметка BGN (БЪЛГАРСКИ ЛЕВ)
СИБАНК ЕАД
BG44BUIB98885040874801
BIC: BUIBBGSF
Кутии за дарения са поставени в читалищата „Просвета 1888” и „Светлина 1939”, в Центъра за административно обслужване на Община Поморие, както и в кантората на нотариус Гергана Недина, на адрес ул. „Солна“ 22 Б.

Скоро ще бъде оповестен и единният дарителски номер (DMS).
Вече функционира и уеб страницата на Фондацията – fondacia.pomorie.com, където дарителите могат да се запознаят с каузите й.
След като необходимата сума бъде събрана, бронзовата фигура на покровителя на Поморие ще бъде издигната до манастир „Свети Георги Победоносец”. В момента макетът й е изложен във фоайето на Читалище „Просвета 1888”, за да могат всички граждани да се запознаят с проекта.
Нека бъдем съпричастни към каузата за съхранение и популяризиране на духовното и културно-историческо наследство на града ни! То ще остане тук и след нас, за нашите деца.

26 Отзиви

  1. Напоследък или по точно от края на изминалата 2014 година община Поморие инициира различни идеи и предложения, които се радват според нея на обществено доверие.
    Образно казано при това с доказан умисъл се приспива гражданското общество, което за голямо съжаление на кмета не се подава на методите, познати като ефекта на Кашпировски. Да бъде манипулирано съзнанието се изисква определена подготовка, която видимо липсва всред умствения потенциал на кликата обсебила властта в Поморие.
    Има време до изборите да бъде финализиран извода за прегрешенията на общинарите, които под път и на път продават или заменят общинска земя, сгради и съвести. Млади поморийци усърдно събират фактите и доказателствата, които общината упорито крие от чужди погледи. Сакън, да не би някои да надзърне зад оградата на мълчанието обвило умишлено „дейността” на самата местна власт.
    Разбира се, събраната информация се изпраща надлежно до компетентните власти и специализираните следствени и съдебни органи. Бая купчина стана, и преди са се пукне балона на уж привидно „обществено значимите мероприятия” да си припомним все пак за какво иде реч!
    Кмета Иван Алексиев обявява публично, че ще изгради паметник на пазителя на града Св.Георги, но съвсем умишлено не казва чия е инициативата. За да останат поморийци с мисълта, че тя е негова. Явно мирише на далавера, явно мирише на фалшификация. В контекста на предстоящите избори и заявеното желание на Иван Алексиев отново да поеме юздите на общината е обяснимо.
    Интересно как си забрави собствената програма, та се втурна чужда идея да сътвори с парите на поморийци. Защо не се разкрива чия е инициативата, че има писмо от игумена на манастира „Св.Георги”, Н.Високопреподобие Агатополски епископ архимандрит Йеротей, да се изгради такъв пред манастирските зидове на ъгъла пред които има борови дървета. Оставаме настрани, етичния въпрос без отговор, кой помориец е дал идеята на дядо Владика. Обяснимо е гробното мълчание за тези писменни факти, които разбира се, че ще станат достояние на поморийската общественост, когато му дойде времето.
    Има една българска поговорка, че враната люпи яйца на чужд полог, та и действията на кмета удивително пасват на тази народна мъдрост!
    Макета за паметника на Св.Георги е готов, изложен във фоайето на читалище „Просвета” и одобрен от поморийци. Така поне пише в официоза на общината. И сега, както му е реда питаме или по скоро се чудиме на дебелоочието у кмета:
    1. Има ли докладна на кмета до Общинския съвет и решение на същия.
    2. Имало ли е обявен конкурс с критерии и къде е публикуван
    3. Съществува ли комисия по избора на проекти и кои са в нея
    4. Съставен ли е протокол за одобрения проект с името на победителя
    5. Имат ли авторите на макета професионална квалификация и лиценз
    6. Съгласуван ли е проекта за макета с НИОПК-София със санкция
    7. Има ли одобрен проект за местоположение от главния архитект
    8. Съгласувано ли е със Сливенската метрополия и писменно становище
    9. Има ли протокол, че поморийци одобряват изложения макет
    10. Обявената цена на какво основание е съставена
    11. На 09.10.2014 е учредена фондация „Анхиало” с председател кмета?
    12. Седем учредители дават по сто лева или общо 700 лв.
    13. Има ли регистрация тази фондация, кога, къде е публикувано решението
    14. На сайта на фондацията има от информация за събрани 700 лв.
    15. В проекто бюджета е залегнала сумата от 30000 лв за паметника
    16. Има ли докладна до Общинския съвет за тази сума и кой предлага
    17. Съществува малка разлика от очаквани 286000 до 700 лв събрани.
    18. Грозната композиция не отговаря на църковните канони
    19. „Становището” на пенсиониран архитект не отговаря на закона за пътищата
    20. Как ще се съберат парите до края е въпрос в много неизвестни.

    • Василка Кусева

      Ех, Вида, Вида Да излееш толкова много словесна помия върху един далновиден замисъл, е повече от грозно. Ако не искаш да направиш макар и скромно дарение – твоя воля. И тъй като ти е приседнала сумата от 30 хил. лв от общинския бюджет за склуптурната композиция, редно е да възроптаеш и за онези десетки хиляди лева, които ежегодно общината отпуска за спортните клубове, певческите дружества, морски спортове, пленери, фестивали, площадна култура и т.н. И не е важно, чия е идията, важно е, че я има и ще бъде реализирана.А дарители за духовна култура в Поморие винаги е имало и ще има.

      • Парите се отпускат от Общинския съвет благодарение на данъците, които плащат гражданите! Трябва да се замислите, когато данъчната тежест се увеличи за сметка на приходите от самите тях, защото по този начин унищожавате стопанския далновиден замисъл у хората. Факта, че удържате данъците все още, ще коства на тези след Вас заеми, които ще плащат тези след тях. Много далновидна замисъл, няма що!
        Дарители за духовност ще има, но с дух не можеш да изхраниш семейството си, камо ли да плащаш данъци!

        • Сбъркал си рейса, философе. Не си по темата, а тя е записана в началото на страницата – Помогнете за изграждането на скулптурата на Свети Георги в Поморие!- кратко и ясно.

          • Кратко и ясно, но като няма пари от дарения стигаме до другото "д", нали така! Един път ще даря пари за далновидната замисъл и втори път ще ми наложиш дълг понеже далновидната ти перспектива се е объркала нещо! Ясно ли ти е сега? И трето, Свети Георги не е покровител нито на древен Анхиало, нито на сегашно Поморие. Ако искаш промяна, то тя минава първо през църковни канони и след това намесваш религията за нещо толкова далновидно!

          • Петър, ти си достоен кандидат за мястото на зам.кмета по финанси!!! Много по-заинтересуван си за състоянието на общинските финанси и за отражението на дълга върху бъдещите проекти от него.Не мисля, че 30 000 лв ще се отразят съществено и съм убеден, че Поморие заслужава много повече от тази сума. Но да се върнем на темата – Фондация Поморие поема ангажимент за събиране на 90% от необходимите средства,за изработването на паметника и монтирането му и в крайна сметка ще го дари на Общината. Не мисля, че някой си е поставил за цел, а и не е необходимо,да изгради статуя отговаряща на църковните канони. Представеният умален макет показва едно авторско виждане на младите творци и без да съм специалист, виждам безспорните му качества и достойнства. Да, не е ясно дали в оригинални размери ще се постигне същото качество, но това е проблем на изпълнителите и не вярвам да не си довършат работата докрай. В крайна сметка се прави нещо,което ще ни надживее и не е само въпрос на "усвояване на едни пари" – тези момчета искат да се докажат като творци, вярвам, че намеренията им са почтени! На другите около тях, които си правят предизборен PR – естествено не вярвам, но вярвам в силното им желание за власт – единствено тогава и само тогава са готови да дадат пари за изкуство!!!Така,че ДЕРЗАЙТЕ – СЕГА Е ЗЛАТНИЯ ШАНС НА ПОМОРИЕ ДА ПРОМЕНИ СВОЯ ОБЛИК 😉

      • Прочетено от Василка Кусева, трето борче, втори ред-Карлуково геби:
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!//помия//склуптурната//площадна култура // идията//!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Клетви като тази да ти приседне се връща обратно на тази помия, която реди клетви като за последно! Кармата е тази, която е виновна, че си неграмотна от години!
        Липсата на елементарна култура е видно от посочените ужасно грешни думи!
        Айде къш при ДПС-то или влез в кочината откъдето си излязла без разрешение!
        ИЗБОРИ ПАК ЩЕ ИМЕ И КОЛЕДА ЩЕ ИМА И ВИДОВДЕН-НО БЕЗ ТЕБЕ, НЪЛ ТЪЙ!

        • Василка Кусева

          Типично за комплексар скрил се зад женско име. От несвързаната и арогантна реч личи неистово желание да бъде забелязан и оценен. Имаш щанс – правиш крупно дарение и се нареждаш в редицата на дарителите.Останалото не е по темата, а само въздух под налягане.

  2. Фондация "25 века Поморие"

    Защо се обръщат към гражданството само за баснословната сума, която трябва да се заплати?! Да бяха потърсили нашето мнение и за това как искаме да изглежда тази скулптурна композиция и къде предлагаме да бъде експонирана?!
    Звучи нагло да се търсят само средствата от нас!!!

    • Аде, и тези засегнати и тези пренебрегнати и недооценени.

      • Фондация "25 века Поморие"

        Позволяваш си да обиждаш ГРАЖДАНСТВОТО и да го наричаш "ТЕЗИ"?!
        А, на теб, кой ти дава правото да се вихриш тук с ПРОСТАЩИНАТА СИ???!!!

        • Достатъчно! Да говориш от името на Фондация 25 века Поморие, без да я представляваш, е равностойно на Copy Paste писател. И в двата случая – присвояване. Отгоре на всичко и късопаметен. Преди две години един манияк за величие, вкара тази фондация във фризера.Така че по-кротко,културно и по темата.

          • Фондация "25 века Поморие"

            Много си ЖАЛЪК/КА, щом като и на ПРАЗНИК ЗЛОБЕЕШ!!!

  3. помориец

    Много резонно зададени вопроси кьм уважаемия кмет на Поморие! В тях се сьдьржат и отговорите,които така или инак няма до получим! "Вида" дано дойде ВИДОВДЕН!

  4. Вида мида плювалниците чакат нещо да се предложи или направи и да започнат да търсят кусурите от девет кладеница вода носят .Вида мислиш ли че това не е обмислено как да стане . Какво лошо има , почти всички градове имат фигура на покровителя на съответния град. Кмете продължавай със същия устрем чакате втори мандат.

    • Лошо няма!
      1. Лошото идва след, когато го правиш с необезпечени средства и блудкава представа за икономическия ефект от реализацията му, едва ли не Общината ще забогатее от снимащи се туристи! Стегнете се малко.
      2. Става рецидив на фона на ниския ръст на икономиката и по този начин задлъжняваш народа, а не администрацията или Кмета! После не се чудете, че се налага Общината или съответно Държавата да тегли заеми, които ще плащат децата Ви!
      3. Ако изхождаме по тази логика, то трябва да следваме примера на Македония, която се превърна в паметник, тогава трябва да издигнем паметници и на Нептун и на Дионис. Лошо няма, но трябват средства, които нямаме!

      • Не си по темата, приятел. Става въпрос за дарении, а не за дълг. Това че и двете думи започват с една и съща буква, не означава, че имат едно и също значение.

        • айде и аз

          Дарение или дълг и в двата случая парите ги няма!

          • Отваряш тълковния речник на думата дарение и научаваш значението и, а за думата дълг – слушай дебатите от НС за вземането на 16 милиарда нов държавен дълг и ще ти светне.

          • Велик тепегьозлък, безочен, нагъл!

  5. заинтересован

    А кога ще започне изграждането на парка-лабиринт?А защо не започва и изграждането на парка край водоемите (нещо, заложено през 2011 г. в предизборната програма на кмета Иван Алексиев)-нещо, което е доста актуално предвид факта, че се унищожи парка в квартал Кротирия?

  6. Павел, спомен без бъдеще няма! Колкото повече гледаме назад, толкова повече се отдалечава хоризонта.
    Проблема не е нито в момчетата или момичетата, които ще се справят, нито в макета или пък мястото където да бъде издигнат, не е нито дори в тези пари, които ще бъдат гласувани от съвета. Проблемите ще дойдат после от лъжите и болните амбиции, не толкова от кражбите защото те ще бъдат възстановени по един или друг начин. Но лъжата, оставя дълга диря и тежки и непредвидими последици.

  7. Хари Аристидов

    Аз бих жеал и помолил всички съграждани да разсъждаваме по-простичко. Тази склуптура ще бъде поставена на такова ключово място, на което ще я виждаме ежедневно поне по няколко пъти. Ние, нашите деца и внуците ни … Е, питам се, не би ли било позитивно и хубаво, като минаваме от там ежедневно, да я посочим на децата си и внуците и да им кажем – ето, и нашата фамилия има заслуга за това (колкото и да е скромна)?! Старите българи, както и българските мюсулмани имат една хубава традиция, да изгражда даден човек чешма, т.е. да остане спомен с добро от човека за бъдещите поколения, така нареченото "Заразно добро". Е, нима не можем да си го позволим? Докато пишем злостни коментари, изпушихме ли по кутия цигари? 4-5-6 лв.? А днес по дискотеки, ресторанти и барове оставихме ли по още 20-30-100-200 лв.? Хайде много Ви моля, да не търсим под вола теле! Да, има и много други неуредици и злободневия в ежедневието ни, но това специално не е е едно от тях! Така че който ще дари, ще дари, който не, моля да не кряка много и пак да си минава със семейството около статуята …за това се нарича дарение, дарителство … тези, които осъзнават стойността на думата, ще направят каквото искат, другите също!

    • q sa grumni e hari shta eba v smeshniq biznesmen

      • Хари Аристидов

        Мариела, къде и кога въобще видя да се правя на бизнесмен, смешен, сериозен, тъжен или какъвто и да било?! Никога и никъде не съм го правил, още по-малко пък в горния коментар! Относно другата оферта с е*ането, благодаря, но ще се въздържа! Също така и с гръмването 😉

    • Хари, под вола има цяло стадо от телета!
      Като говорим за дарения, първо управляващите да променят закона за меценатството и тогава може да се говори и да има ефект от тях. Като говорим за история, би следвало да издигнем скулптура на съвсем друга личност/и. Като говорим за религия и искаме Свети Георги да е покровител на града, то би следвало да поискаме това да стане факт и тогава "дарители" ще има за духовност. Като говорим за икономика, то би следвало целият проект да бъде реализиран в рамките на 5 години, не за 5 месеца. Ако говорим за социален статус, то ролята на Община Поморие е преди всичко да намери баланс между реалността и мераците за печалба.