27 хиляди работници се търсят спешно за работа в Бургаско

27 хиляди работници се търсят спешно за работа в Бургаско. Според проучване за нуждата от работна ръка на Института за пазарна икономика, Бургас е на първо място списъка с областите, където има липса на работници. София е на второ място с недостиг от 26 700 души, на трето е Варна – 25 800 работници и Пловдив на четвърто с 18 900 души.

Профилът на търсенето е изключително разнороден, като в много области водещ е туризмът, търговията и транспорта. В навечерието на новия туристически сезон, работодатели в туризма по Южното Черноморие са притеснени за обезпечаването на обекти с персонал.

Само за курортния комплекс „Слънчев бряг” са необходими 200 хиляди работници, за да бъде обезпечено нормалното протичане на летния туристически сезон. В навечерието на лятото хотелиери и управители на ресторанти трескаво търсят кадри и въпреки увеличените заплати, такива и то подготвени няма. Отново ще се наложи внос от трети страни, но това са нискоквалифицирани работници, които не могат да поемат обслужването на туристите.

С всяка година проблемът с липсата на работна ръка се задълбочава.

Кадри търсят и концесионери на плажни ивици. И за обслужване в крайбрежните заведения и за осигуряване безопасността на летовниците.

Повечето хотели и ресторанти разчитат за наемането на кадри пред Бюрата по труда, на специализирани трудови борси, на ученици и студенти. Втората  опция е внос на кадри от чужбина.

Заради недостига на работна ръка през това лято работодателите вдигат заплатите , но въпреки това хората с опит и умения са малко.

От туристическия бранш смятат, че подготовката на кадри трябва да стане държавна политика и ученици и студенти, подготвящи се в това направление трябва да имат повече практически занятия, за да могат след това да останат на работа .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *