News from Pomorie

Посетете ни на новия уеб сайт на Радио Милена:
RadioMilena.com
Начало
Политика
Спорт
Криминале
Здравеопазване
Земеделие
Икономика
Изкуство и Култура
Поморие и региона
Избори
TV програма
Община-наредби
Важни телефони
 


 
 
April 2024
ПВСЧПСН
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
 
Засега България не се отказва от проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис” 
09.10.2009 20:42:11
Снимката в цял размер... Click to enlarge?

Няма много причини в момента да не продължим реализацията на проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след презентация по проекта, която се състоя в министерството, предаде Агенция „Фокус”. Министърът каза, че от данните, представени от международната проектна компания за изграждане на петролопровода „Транс Болкан Пайплайн” от 1000 подобни инсталации функциониращи в света, досега няма сериозен инцидент, който да е навредил на природата. Аргументите, които видях от екологична гледна точка, показват, че има сериозна работа по този въпрос. Без да определям 100 % бъдещето, е ясно, че по най-подходящия начин обществеността трябва да бъде информирана, каза Трайков.
 



Дискусията даде повод да говорим за това дали руската страна като мажоритарен акционер в проектната компания поема ангажимент да осигурява пълното използване на капацитета, каза Трайков. Руската страна преговаря с доставчиците на петрол, за да бъде сключен договор, който да гарантира приходите така, че целият риск да се носи от доставчиците.
Моята цел днес беше да постигнем две неща – да има представители на всички заинтересовани страни, за да сме на едно нива на информация и второ – да представим какво е актуалното състояние на нещата чрез медиите, каза Трайков.
Той обеща на следващ етап в проекта да бъдат въвлечени граждански организации.
В „Бургас – Александруполис“ акционери с 24,5% дял са България и Гърция, а Русия е мажоритарен собственик с 51% участие.
Настоящата цена на проекта е около 1.5 млрд. долара.

За разлика от други големи енергийни проекти, при „Бургас-Александруполис” става дума за проектно финансиране. Кредитите, които ще се вземат и участието със собствен капитал от акционерите, ще бъдат финансирани изцяло с паричните потоци от експлоатация на съоръжението, така че от тази гледна точка не съществува същия калибър на притеснение за данъкоплатеца, както в други проекти. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след презентация по проекта, която се състоя в министерството. Според консултантите на проекта от екологична гледна точка плаващият буй е по-подходящо решение. Трайков каза, че се спазват добрите практики в управлението на проекти и посочи като такава това, че не е започнало строителство преди финансовото приключване на проекта.
България ще получава транзитни такси от това, че петролопроводът ще преминава през нейна територия, както и концесионна такса – в случая за плаващия буй в морето, обясни министърът. Размерът на тези такси обаче не е бил обсъждан.
Трайков каза, че от това, което се знае досега при гарантиране на използване на капацитета на тръбата, транзитните такси ще са в размер на 35 млн. евро годишно.
Оценката за въздействието върху околната среда предвижда включително и оценка за визуалния ефект от разтоварването на танкерите в бургаския залив.
Трайков каза, че на презентацията днес е станало дума за това защо структурата на акционерното участие е била променена от по една трета за трите страни участници – България, Гърция и Русия на мажоритарна за Русия и останалия дял – по равно за България и Гърция. Разбира се тук не бяха политиците, които са сложили подписите си под това споразумение и които биха могли да дадат отговор, каза той.
Водят се преговори от руска страна с доставчиците на петрол във връзка с пълното използване на капацитета на тръбата на принципа – достави или плати, така че рискът да бъде за доставчиците, а не за българската страна. Интересът на акционерите в компанията е каква е рентабилността от това, че през тръбата минава петрол, а не количеството му. Това, което чухме в момента от представителите на компанията е, че този риск се водят разговори да бъде поет от доставчиците на нефт, а не от акционерите. Би трябвало рентабилността на тази по-малко от една четвърт от компанията също да бъде гарантирана, каза той.
Според изпълнителния директор на Транс Болкан Пайплан Александър Тараканов оптимистичният вариант е в края на 2010 година строителството на петролопровода да започне.
Съгласно плана, представен в презентацията от „Транс Болкан Пайплан” се предвижда завършване на предварителния проект през ноември 2009 г.
В срещата в МИЕТ днес са участвали представители от Посолството на Русия, Гърция, МИЕТ, МФ, МС, МОСВ, МВР, МРРБ, МТ.

 

 

Александър Тараканов, главен изпълнителен директор на международната проектна компания „Транс Болкан Пайплайн”, оператор на проекта за строежа на петролопровода „Бургас-Александруполис”, на проведената среща в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма каза: „Днес проведохме заинтересован диалог с българските власти, чиято цел бе осведомяване и предоставяне на обща информация за проекта. В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма засегнахме два основни въпроса – екология и сигурност. Това бе втората ми среща с българските власти след посещението на руския министър на енергетиката Сергей Шматко в България, като днес проведохме по-сериозен и по-задълбочен диалог по конкретни въпроси, а министерството продължава да набира информация за проекта, като за сроковете съм оптимист”, заяви Тараканов. Относно сигурността той отбеляза, че ще бъдат предприети най-съвременни и модерни мерки .
Във връзка с опазването на околната среда Тараканов заяви, че морският участък на тръбопровода ще бъде оборудван със собствени нефтосъбирачи. Той допълни, че при по-сериозни аварии практиката е една и съща за всички световни компании - сключват се договори със сериозни международни фирми,които поемат отговорностите при евентуални инциденти. Натоварването на проекта няма да бъде твърде голямо в сравнение със средното за европейските пристанища, тъй като се очакват около 300 танкера годишно.

В интервю за Агенция „Фокус” Александър Тараканов  коментира предполагаемото съперничество с турския проект „Самсун-Джейхан”:
„Първо, договореностите, които съществуват относно петролопровода „Самсун-Джейхан, това заявиха и премиерът на Русия, и министърът на енергетиката, и „Транснефт”, са в първоначален стадий. Т.е. турското правителство предложи да бъде изучена възможността за участие на Русия в този проект. Какво означава това. Това означава да се осъществи техническа оценка, икономическа оценка и финансова оценка. Така че участието на Русия в този проект е в начален стадий. По въпроса дали те („Бургас-Александруполис” и „Самсун-Джейхан”) са конкуренти, навярно, те са конкуренти. Но, това зависи от построяването на потоците на петрола в Черно море. При определени условия те могат да бъдат не конкуренти, а взаимно допълващи се петролопроводи. „Самсун-Джейхан” не е резервен вариант за Русия, тъй като той се отнася за различни ресурси”, заяви Александър Тараканов.
Във връзка с глобалната финансови криза и реализирането на проекта Тараканов отбеляза, че проектът е на технически стадий и че когато започнат разговорите с банките кризата ще отминала дъното и пазарът ще започне да се вдига.


И заяви още, че  Гърция се отнася позитивно към „Бургас-Александруполис.
„Новите гръцки власти се отнасят позитивно към проекта „Бургас-Александруполис”. Именно правителството на ПАСОК, която спечели скорошните парламентарни избори, стартира проекта за петролопровода. Разбира се, новите власти имат свои въпроси и теми, които ги вълнуват. Но всичко това ще бъде обсъдено. В България ситуацията е подобна, има ново правителство, с което също трябва подробно да се обсъдят всички аспекти на проекта”, каза Тараканов.


Изт.:Агенция Фокус

Почивка в Поморие

Хотели
Семейни хотели
Къщи за гости и Квартири
Апартаменти
Вили и Хижи
 
 На 16 години, но вече с трето дете
 Корабчета с радиоуправление ще плават край „Стената на приказките”
 ЕК: България може да загуби част от парите по ИСПА
 Барозу иска жени в ЕК
 Над 50 000 лв. струва възстановяването на щетите от кражба на около 2 км меден кабел
 Цветанов: Сега не мога да кажа цялата информация по случая "Гунински"
 Нешка Робева катастрофира – пострада само колата й
 1913 лв. на месец е необходимият минимум за четиричленно семейство
 Вдигат руска база до българска граница
 Освободиха председателя на Агенцията по горите
 
 
 
 
 
   BULREST.com
 NetCom-BG Ltd.
 Spectrum Net - voiceXpress
 Spectrum Net
 
   Енерго
 BULREST.com
 ВРЕМЕТО
 TV програми
 Обл. управа Бургас
 Bourgas.org
 Община Поморие
 Гражданско сдружение
 Несебър e-News
 Бургас футбол



 
  Новогодишна нощ в Център ”Свети Георги”
Покана за студентки празник
Лечебна гимнастика и танци за всички подрастващи
Фотографски конкурс "Поморие в четири сезона"
 

© 2004-2005 - Radio MILENA - Pomorie
Поморие 8200; ул."Генерал Гурко" 2; Тел.: 0596/22447; 22958; GSM: 0899/957059; E-mail: radiomilena@mail.bg
Ползването на информацията става свободно, при условие, че се цитира източника - Радио "Милена"!

Web development by Netcom-BG Ltd. & Web hosting by Spectrum Net Jsc.