Вие сте тук: Начало » Актуално » Референдумът за бъдещата община Обзор – с оставки /или не/ в Общински съвет – Несебър

    Референдумът за бъдещата община Обзор – с оставки /или не/ в Общински съвет – Несебър

    dimitrovНа извънредна сесия Общинският съвет в Несебър отхвърли искането на Инициативен  комитет за отделянето на Обзор в самостоятелна община. Против  гласуваха 19 общински съветници, „за” само общинският съветник от Обзор Върбан Кръстев, а председателят на местния парламент Румен Кулев гласува- „въздържал се”.

    Искането на кмета на Обзор Христо Янев не беше подкрепено дори от съпартийците му от ГЕРБ в общинския съвет в Несебър.

    Златко Димитров – общински съветник от ГЕРБ: „Жителите на Несебър ще гледат тъжно как им вземат пасищата и мерите. Голяма част от гората, мерите, пасищата ще отидат в Обзор, тъй като Баня е едно от съставните селища.

    Кметът на Несебър беше категоричен, че в мотивите и представените план- сметки има много неточности и неясноти.  Николай Димитров  поиска отговор дали  за да формира по-големи приходи като самостоятелна община, кметът на Обзор възнамерява да вдигне данъците. Той даде пример с такса битови отпадъци. За 2019 година са събрани 754 000 лв., а представените разчети показват друго.

    Николай Димитров- кмет на Община Несебър  каза: „Тука пише такса битови отпадъци 1 млн. и 44 хиляди! Как я формирахте тази сума? Ще ви покажа партидите, за да ги научите хубаво, колко са  и колко са търговските обекти. Имате 3 636 партиди, от които 286 търговски обекта. Това включва  и хотели  и ресторантчета. Данъците ли ще вдигате, промила ли, за да съберете милион и четиридесет хиляди”

    Веселин Андонов-жител на Обзор: Пожарна няма, Бърза помощ няма , за пари няма да говорим! Не съм финансист, но със сигурност парите, които влизат от Обзор в Несебър не се връщат .

    Кметът опроверга тези твърдения на жители на Обзор. Той обясни,  че линейките и пожарните при инцидент не пътуват от Варна, а от Бяла. Пожарната команда , ето  я заповедта за гасителните райони, която обслужва. Това са селата Баня, Приселци, Раковсково, Паницово, Козница и град Обзор. Това е заповедта на министъра. Пожарната не идва от Варна, пожарната идва от Бяла. Имаме и пожарна, която е там на разположение, имаме и доброволци, които обучихме миналата година и също могат да помагат, каза обяснително кметът.

    Процедурата оттук нататък продължава със становище на областния управител и държавата, а след това и със свикването на местен референдум. При повече  от 50 % гласували  „за“, независимо от избирателната активност, ще се премине към сформирането на Община Обзор.

    Румен Кулев- председателят на ОС Несебър: „ Ако това нещо стане, аз лично ще си подам оставката  и ще помоля всички мои колеги да направят същото“.

    Христо Янев – кмет на Обзор: „Закономерно решение. Заговори местния шовинизъм в Несебър. Нормално е! Не това е обаче желанието на гр. Обзор и на съседните села, така че продължаваме по план.”

    Това е  втори опит за отделянето на Обзор от община Несебър. Само преди няколко години, местната инициативна група настоя черноморският град да премине под шапката на Област Варна, но искането беше отхвърлено.

    Кметът на Несебър благодари на Общинския съвет, че е взел за пореден път правилно управленско решение, като е отхвърлил искането за отделянето на Обзор.

    Максим МОМЧИЛОВ

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе