Акция на МВР в цялата страна по сигнали за купуване на гласове

boiko-rashkov“Определени групи, включително представители на политически партии, ще се опитват да спечелят вот не по реда, който се предвижда в закона, известното и обявено за престъпно купуване и продаване на гласове, сигналите в тази насока наближават 100”, това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на пресконференция във връзка с предприетите от МВР организационни мерки за изборите на парламентарните избори. Вече има девет досъдебни производства в няколко области, между които и Бургаска.

Започналата полицейска операция стартира днес рано сутринта.

“Трябва да преприемем ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическата картина у нас, да се постигнат нереални резултати в изборния ден, да не се отчете правилно и точно гласът на всеки един български избирател. Действа се така, че да се посегне върху свободното упражняване на всеки един български гражданин да избира, това е престъпление от Наказателния кодекс”, допълни Бойко Рашков.

Той съобщи за два случая, които са регистрирани в областната дирекция на МВР в град Бургас. Единият е, че при претърсване в жилище е установен мобилен телефон, на който са намерени 31 снимки на лични карти. Засечена е комуникация с лице, което обещава на други, че ако гласуват за една политическа партия ще получат по 80 лева на глас и ако цяло семейство се ангажира с това ще получат бонус от 20 лева. По информация от МВР-Бургас лицето е задържано.

Вторият случай е от бургаския квартал “Комлука”. След претърсване на лица, които са били установени като длъжници на определени лихвари, е получена информация, че на въпросните лица им е обещано, че ще им бъдат опростени задълженията, ако упражнят правото си на глас за определена политическа партия.

„Ще има арести и няма да са само днес. Активността на полицаите в тази насока ще продължи до 11 юли през целия ден на изборите“, предупреди Рашков.