Балетната феерия „Спящата красавица“ на сцената на Бургаската опера в събота

В съботната вечер на 30-ти април от 19 часа посетителите на „Спящата красавица“ в залата на Бургаската опера отново ще бъдат свидетели на сценичното представяне на любимата вълшебна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство.

„Спящата красавица“ е мащабен балетен проект, впечатляващ с творческия размах на режисьорските решения на проф. Хикмет Мехмедов и завършения си естетически облик. Спектакълът въвежда в света на омагьосана принцеса, благородни феи, зла орисница с тежка прокоба, красив принц с добро и смело сърце, вълшебства, феерия от цветове, движения, емоции и красиви детайли, извайващи истинска приказна реалност. Балетът е създаден по сюжета на една от най-популярните приказки на Шарл Перо, музиката е на П. И. Чайковски.

 „Спящата красавица“ е най-дългият балет на Чайковски – продължителността му в оригинал е около четири часа. В интерпретацията на проф. Хикмет Мехмедов е запазен финалният кадрил, в който танцуват героите от приказките на Перо – Котаракът в чизми, Палечко, Червената шапчица и други.

Хореографията на „Спящата красавица“ е по Мариус Петипа и проф. Хикмет Мехмедов. Постановъчната и режисьорската работа, дело на професор Мехмедов, е впечатляваща с перфекционизъм в художествен план и творчески размах, пренасящ зрителите в приказни измерения, където властват естетиката и изящната изразителност. Декорите, съобразени с изискванията на подобен мащаб на разгръщането на действието, са на сценографа Иван Токаджиев, чийто стил често е определян като близък до този на Салвадор Дали. Художник на костюмите е костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова, която получава наградата на Сдружение „Асоциация на хореографите“ за творческата си работа в „Спящата красавица“. Броят на костюмите в постановката е над осемдесет. Те са изработени изцяло на ръка, като дамските рокли са обшити с хиляди кристали „Сваровски“, всеки един от тях залепен ръчно, за да се получи изящната цялостна визия на приказните сценични костюми. Репетитор на балетната трупа на Държавна опера – Бургас – Галина Калчева, която на премиерата, състояла се на 4-ти май 2017 г., е била на сцената – в ролята на Фея Люляк.

Ярки, цветни, с аристократичен блясък са всички образи, които ще сътворят  вълшебството на сцената на Бургаската вечер в събота. Изящната Даниела Туртуманова-Стоянова, която в края на м. март т. год. направи великолепен дебют в ролята на Пепеляшка в едноименния балет от Сергей Прокофиев, също постановка на проф. Хикмет Мехмедов,  излиза  на сцената в образа на Принцеса Аврора – оомагьосана от злата фея Карабос, тя заспива дълбок дългогодишен сън, а от прокобата я освобождава Принц Дезире. В ролята на Принца влиза харизматичният премиер-балетистът Емил Йорданов, който напълно съответстващ като излъчване и осанка на образа. Дебют в ролята на Фея Люляк прави младата балерина Емона Георгиева, която отскоро е в трупата на Бургаската опера, но вече има успешни дебюти на бургаска сцена – като Маша в „Лешникотрошачката“ и Сестрата в „Пепеляшка“. На 26 април т. год. тя стана носител на голямата награда на Фондация „Стоян Камбарев“ – „Награда за полет в изкуството Стоян Камбарев”.

Като Карабос, феята, която чрез заклинание обрича Принцеса Аврора на безпаметния сън, на сцената излиза Натали Иванова, която направи силен дебют в ролята на благотворителния спектакъл през м. октомври 2021 г. . Като Крал Флорестан XIV бургаската публика ще види Светлан Николов, в ролята на Кралицата на бургаска сцена излиза София Ловджиева. Нежно феерично приказно присъствие на сцената имат и останалите вълшебни създания: Феята на нежността – Анелия Иванова, Феята на плодородието – Елена Георгиева, Фея на щедростта – Патрисия Соарес, Феята на безгрижието – Ива Овчарова. Фея на смелостта – Яна Бердута, която ще бъде и Принцеса Флорина в Шествието на приказките/.

Мъжкото присъствие в балета „Спящата красавица“, изпълнен с приказни истории, е не по-малко колоритно: Теодор Цаков е ролята на Синята птица. В ансамбъла на Четиримата кавалери ще се представят: Теодор Цаков, Стоян Фъртунов, Кирил Филипов и Стефан Типиков. Кирил Филипов ще бъде и в ролята и на Вълка, заедно с Ива Овчарова /Червената шапчица/. В сцената „Котаракът в чизми“ участват Ивана Фиалковска и Стоян Фъртунов. Като церемониалмайстора Каталабют на сцената утре излиза Бранимир Недков.  В сценичната пищна приказка, разказана чрез средствата на балетното изкуство, цялостния блясък на сцената в събота допълват и артисти от ансамбъла на балета към Държавна опера – Бургас.

На почитателите на балета припомняме, че на 19 октомври 2021 г. в залата на Операта се състоя благотворителен спектакъл на “Спящата красавица”, осъществен по инициатива на Областна управа и Държавна опера – Бургас,. Средствата от продадените билети /залата бе пълна на допустимия за тогавашния момент капацитет от 50%/, както и парите, събрани от служители на Бургаската опера и приятели на културния институт, бяха предоставени за лечението на 5‐годишния Кристиян Стоянов, който страда от неврологично заболяване. На 28-и април, два дена преди спектакъла на бургаската сцена, балетната трупа ще представи „Спящата красавица“ на сцената на Драматичен театър “Никола Вапцаров” – гр. Благоевград. Артистите на Бургаската опера са поканени специално – и с балетната постановка, и с мюзикъла за деца „Макс и Мориц“, след редица успешни сценични изяви на благоевградска сцена, последната от които – представлението на балета „Баядерка“ в края на 2019 г., преминало с изключителен успех.