Борисов иска от Меркел подкрепа в усложнената ситуация на българо-гръцката граница

В Прага ще се проведе среща на високо равнище между страните от Вишеградската четворка (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), посветена на разрешаването на миграционната криза в Европа. На нея България ще присъства като наблюдател.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор по негова инициатива с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел. Премиерът запозна канцлера с позицията на България за предстоящата днес в Прага среща на държавите от Вишеградската четворка и потвърди още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Република Македония и Гърция.

Премиерът подчерта необходимостта от това Европейският съюз да действа като едно цяло и призова за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток, като засвидетелства готовността на страната за сътрудничество в опазване на външната граница на Европа с усилие за редуциране на нелегалната миграция. Премиерът подчерта важната роля на европейската солидарност и отражението й върху европейската кохезионна политика.
Борисов призова канцлера Меркел за подкрепа в усложнетата ситуация на българо-гръцката граница, където поради протестните действия на гръцките фермери страната търпи икономически загуби всеки всеки ден.

Българският премиер Бойко Борисов заяви на германския канцлер Ангела Меркел, че неговото правителство не е съгласно с плана за затварянето на границата между Гърция и Македония.

Борисов каза, че ще представи тази позиция в понеделник по време на срещата на премиерите на страните от Вишеградската четворка в Прага.
„България потвърждава своята солидарност с Гърция и липса на съгласие относно запечатването на границата между Македония и Гърция”, се казва в съобщението на правителството.
Според Борисов, ЕС трябва да действа заедно и да се потърсят общи решения на кризата с миграцията, разкривайки готовността си за сътрудничество в областта на защитата на външните граници на ЕС и в борбата срещу нелегалната имиграция, предава Кросс.

България не е член на Вишеградската група, но с Македония бяха поканени да участват в срещата в Прага, където ще бъде обсъдена инициатива на Вишеградската четворка – в подкрепа на балканските страни да се затворят границите с Гърция, което има за цел да спре притока на мигранти през страната на север.
С този план не е съгласна Германия, а много български политици предупредиха, че участието на Борисов в срещата в Прага, дори като наблюдател, крие рискове за България.