Боряна Георгиева: „Грижата за децата на България не е бизнес“

boryana„Не съм доволна от писмения отговор на министъра на труда и социалните работи Бисер Петков, свързан с изпълнението на проект „Приеми ме 2015“, заяви Боряна Георгиева, депутат от ВОЛЯ и зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Във връзка с тиражирани в медийното пространство сигнали, че  има случаи на натиск от страна на социални работници върху самотни майки да оставят децата си в приемни семейства, за да се усвояват парите от програмата, тя отправи писмено запитване до социалния министър. „По тази програма едно приемно семейство получава 1000 лв. В същото време самотните майки взимат 137 лв. А няколко милиона отиват за чиновници. За мен това не е нормална социална политика и не се учудвам на сигналите, че служители уговарят майки да си дадат децата, за да върви проектът. Явно някой друг печели от това. Не можем да превръщаме в бизнес грижата за децата на България”, коментира още Боряна Георгиева. В питането й до министъра, тя поставя и други въпроси: Колко от предвидените над 136 млн. лева по програмата „Приеми ме 2015“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ са разходвани към момента? Защо се допуска едно приемно семейство получава 1000 лева, а самотна майка – 137 лева?  Кой и как упражнява контрол върху програмата, има ли сигнали за нарушения и какви санкции са наложени?

„ Получих от министър Петков няколко страници сух, административен текст, в който има предимно дефиниции и общи фрази, какво е биологичен родител и други, но няма нито политика, нито конкретика. Той не отговаря директно на въпросите ми, което ме навежда на мисълта, че в министерството или не знаят за проблема, или се правят, че не знаят”, каза още Георгиева. В писмото си до нея министърът подробно обяснява какъв е този проект и че приоритет в програмата е настаняването в приемни семейства на деца до 3-годишна възраст, както и че проектът, според него, е иновативен и нямало проблем с приоритизиране на приемните родители.

От отговора на министър Петков става ясно, че до момента са усвоени над 50 млн. лева по програмата и че управляващият орган на ОП „Развитие на чевешките ресурси“ не е „идентифицирал закъснение или рискове в управлението на този проект“. Над 4 милиона лева от бюджета на проекта са отделени за служителите, които го изпълняват.

Министърът заявява още, че няма сигнали за натиск на социални работници върху самотни майки нито в МТСП, нито в Агенцията за социално подпомагане. „ Не се учудвам на тази констатация, защото на практика излиза, че служителите, които трябва да обработват сигналите за нарушения, са същите тези, за които са предназначени 4 милиона от проекта. Те нямат интерес да се разбере за проблема”, коментира Георгиева. Тя призова министър Петков щателно да провери изпълнението на този проект, защото разпространената информация в медиите е повече от смущаваща. Съмненията за лоши практики е редно да бъдат оборени с фактология от министерството, а не замитани със спекулативен отговор.”