БСП връща мандатa във вторник

БСП ще върне мандата  за съставяне на правителство във вторник – 7-и септември. Това е решил Националният съвет на социалистите след тричасово заседание, предаде БНР. Решено е БСП да не излъчва министър председател.

“Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство за кабинет и за работещ парламент. Трите партии на протеста ни отказаха, безсмислено е да се продължават повече тези усилия”, заяви след края на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея е ясно, че няма желание за редовен кабинет. В същото време Нинова изрази задоволство, че ще започне актуализацията на бюджета на страната в ускорени срокове.

Тя смята, че президентът може да забави с няколко дни разпускането на НС, така че актуализацията на бюджета да бъде окончателно приета.

БСП получи третият мандат за съставяне на кабинет от президента миналата седмица и лидерът на партията Корнелия Нинова направи заявка, че ако социалистите не могат да го изпълнят, мандатът ще бъде върнат между 10 и 15 септември. Мотивът, който беше посочен, е гласуването на второ четене на актуализацията на бюджета.

БСП успя да проведе разговори с представители на “Изправи се БГ! Ние идваме!” и “Има такъв народ”, а от Демократична България” не се явиха на срещата.

След като стана ясно, че липсва подкрепа, днес от левицата обявиха, че връщат мандата на 7 септември – вторник, за когато е планирано извънредно заседание на НС, на което ще бъдат гласувани на второ четене актуализацията на бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

По-рано в четвъртък председателят на парламента Ива Митева насрочи извънредно заседание на парламента на 7 септември – вторник. На него ще бъдат гласувани на второ четене актуализацията на бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.