България има амбицията да направи запомнящо се Председателство на Съвета

Председателството на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. е шанс държавата ни да се утвърди като равноправен и ефективен член на Съюза. То е и възможност да се постигнат в дългосрочен план целите на различни секторни политики чрез увеличаване на интереса към страната ни, повишаване на чуждестранните инвестиции, стимулиране на развитието на туризма във всичките му разновидности. Това подчерта министърът на културата Вежди Рашидов при откриването на първото заседание на тематичната работна група „Комуникационна стратегия и културна програма”, създадена за подготовката на българското председателство.
Министър Рашидов, който е председател на работната група, обвърза качеството на подготвяните от нея документи не само с начина, по който ще бъде възприето и оценено българското председателство, но и с цялостния имидж на страната ни като партньор, допринасящ за общия успех на ЕС, и с утвърждаване на политическия авторитет на България като възможност за по-сериозно влияние в процеса на вземане на решения в Съюза.
На заседанието беше отбелязано направеното в ранната фаза на подготовката на председателството – проучени са планови и аналитични документи на държави-членки, осъществени са контакти за придобиване на опит от осъществено председателство и се изготвя анализ на добрите практики и допуснати пропуски. „Амбицията ни е да направим запомнящо се председателство, чрез което България да бъде забелязана и идентифицирана като модерна страна с богата история и култура. Нашата формула е да се обединим като нация около тази кауза”, каза министър Рашидов.
Сред първите задачи на работната група са формулиране на визията за идентифициране на България като председател на Съвета, подготовката на концепция на комуникационна стратегия, стартиране на интернет страница на Българското председателство, формирането на пресцентър.
Вицепремиерът и национален координатор на подготовката на председателството Меглена Кунева изтъкна добрата подготвителна работа на всички тематични работни групи. Тя посочи, че комуникационната стратегия и културната програма ще дадат рамката за това как искаме да изглежда България в следващите години. По думите й, за успешното изпълнение на тези документи е необходима не само добра административна подготовка, но и постигането на обществено и политическо съгласие.