България откри и в Брюксел европредседателството

България официално откри и в Брюксел председателството си на Съвета на Европейския съюз. Това стана с официален концерт, в който участваха Софийската филхармония и знаменитости като сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов в най-престижния център по изкуствата в белгийската столица – „Бозар”, на който присъстваха над 2000 души.

От българска страна присъстваха и най-висшите държавници в лицето на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

Българският президент цитира стих от полския автор Леополд Стаф в отговор на президента на Европейския съвет Доналд Туск, който цитира Иван Вазов на церемонията в Народния театър.

„Европа трябва да бъде не само рационална, но и духовна. Обединена Европа е гарант за мира, а културното наследство е онова, което прави континента ни уникален”, заяви в словото си президентът Румен Радев при откриването на концерта.

„Трябва да осъзнаем, че нашият общ дом Европа не е само пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух, и тъкмо той е най-солидната основа на дома ни. Европа трябва да стане разбираема, ако иска да й вярват и да я подкрепят”, допълни президентът Радев.

Премиерът Бойко Борисов пък посочи новите предизвикателства пред председателството ни – да обединява.
„Извървяхме труден път от София до Брюксел, тежък път, години наред. Най-сетне мисля, че всеки българин е щастлив, че не само сме в Брюксел, а председателстваме Съвета на ЕС”, обяви Борисов

“Говорим много различни езици, но не се нуждаем от превод за нашата обща култура. Историята на България е над 1300 години и ние сме единствената страна в Европа, която не е променила името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция по отношение на своето археологическо наследство.

Това, което може би не знаете, е че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите вина в Европа”, допълни Лиляна Павлова, като уточни, че тези дни в България са специални, защото празнуват винопроизводителите.

Но траките, освен с виното, са известни и със своята уникална музика и с Орфей. Ние се гордеем да ви представим нашите най-красиви гласове.” – каза пък министърът по европредседателството Лиляна Павлова.