„България-туристическа дестинация за четири сезона”

На 15 октомври 2016 г. завърши своята работа най- престижният за годината Девети черноморски туристически форум. Организиран бе от Варненската туристическа камара под мотото: ”Това което не можем да постигнем поотделно, ще направим заедно”. Той се проведе край Варна, под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на Варна Иван Портних, със срещи на най- изявените български експерти в областта на туризма. В продължение на три дни от 13 до 15 октомври 2016 г. в своите доклади бяха поставени за решаване поредица от възлови проблеми, свързани с утвърждаване на този важен за страната ни стопански отрасъл. Общата идея на участниците е издигането на нов етап на туристическия сервиз за целогодишен прием на високо платежни туристи от страната и чужбина.

За авторитета на този форум бе и официалното присъствие на посолствата на САЩ,  Република Аржентина, Република Южна Африка, Република Франция и световно известни авиокомпании, чиито представители на своите информационни щандове, използвайки най- модерната аудиовизулна техника подсказаха за предлаганите  възможности на  стотиците посетители и български  туроператори в една от залите на комплекса.

В научния форум  със свои доклади взеха участие учени – представители на водещи университети, между които бяха  Икономическия институт  от Варна, Варненския свободен университет, УНСС  София, Югозападния университет от Благоевград, Великотърновския университет, Нов български университет-София, Шуменския университет, Университета по библиотекознание и информационни технологии-София, Стопанска академия –Свищов, Аграрен университет-Пловдив. Със свои щандове се представиха отделни общини и археологически музеи, туристически сдружения и курортни комплекси. В проведените научни дискусии ясно пролича желанието на всички участници и държавата като лоялни партньори в този бранш да вдигнат рязко нивото на сервиза с предлагане на нови иновативни решения, нови туристически услуги и нови маршрути включващи, като акцент религиозния туризъм.

Специални гости на форума с доклади бяха доц. д-р Христо Смоленов от БАН, гост-професор  в университета в Монреал-Канада, автор на десет монографии, от  които четири посетени за „Културата на Варна”. Архитектите Николай и Иван Йотови, автори на спектакъла „Легенди за Аладжа Манастир”, „Сердика-духовната столица на  Европа, д-р Светлозар Попов –автор на 9 книги, свързани с историята, археологията и краезнанието на  регион Варна, както и нашият съгражданин академик Черньо Чернев от Международната академия по българознание, иновация и култура, Директор на Института за българите в чужбина и Почетен академик на Чувашката академия за наука и изкуство, Руска Федерация. Автор на 11 книги, посветени на християнството, религиозния туризъм и участник в международни научни конференции. На форума бе отбелязано,че последната му книга „Българите в Крим-история, факти, тайни, НЛО и легенди” е свързана с факта, че е първият европеец, написал книга за Крим след присъединяването й към Руската федерация.  В началото на форума авторът поднесе на членовете на деловия президиум по две от последните издадени книги с посвещение.

Доклада на нашия съгражданин „За философията на туризма-анализи и прогнози” , публикуван в отпечатания Сборник на този форум,  предизвика оживени дискусии за поставени от акад. Чернев актуални и национално значими предложения за решения от правителството. За възстановяване на каботажния туризъм между отделните морски градове и екскурзии по море до Истанбул, акценти за развитие на конгресния туризъм като важен елемент от девиза на форума за четири сезона на туризъм, построяване на Етнопарк край морето, в който ще бъдат експонирани различни къщи от различните области в страната, техните занаяти и бит,  сувенири и ястия по оригинални рецепти. Предложение за изграждане на Мемориал-Паметна стена в Поморие с изписване имената на епископи и митрополити от древния Анхиало, три велики битки, проведени в анхиалското поле от цар Симеон, кан Телец и Тервел. За спешната необходимост от международно участие с европейско финансиране при бъдещи археологическите разкопки и подводни проучвания в Поморие. Нашия съгражданин разказа за своите научни открития в изследователската си дейност, приети от ЮНЕСКО с официално съобщени в  международни научни конференции в чужбина.

Подчертан бе пропускът с липсата на града  ни, в новата карта на Министерството на туризма  за морските крепости. Римският поет Овидий, заточен в Констанца, който плавайки на кораб край Анхиало се възхищава от  неговите крепостни стени и създава една великолепна поема, оцеляла през вековете- е най- сериозното доказателство в полза на това предложение.

В научните дискусии участва и д.т.н професор Валери Денисов от Международната академия по науките, екология, безопасност на човека и природата от Санкт Петербург, Руска федерация. В хода на проведените разговори бяха договорени условия за подписване на Споразумение между руската академия и МАБИК, чийто оторизиран представител акад.Черньо Чернев взе участие на форума.

Така тази палитра от анализи, предложения и прогнози на нашия съгражданин в неговия доклад, беше една своеобразна и ефективна, при това безплатна реклама на Поморие, от която се нуждае курорта ни.

среща с руския представител