Два протеста искат оставки във Висшия съдебен съвет

Два протеста – този път с искане за оставката на Висшия съдебен съвет и с искане за оставката на част от ВСС и на правосъдния министър Христо Иванов, се срещнаха преди днешното заседание на съвета. Пред сградата на ул. “Екзарх Йосиф” в София има засилено полицейско присъствие.

Единият протест е организиран от група за обществен натиск. Участниците в него разпространяват декларация, която и цитират от мегафон. В нея заявяват, че искат оставката на кадровия орган на съдебната власт, защото е загубил тяхното доверие.

Другият протест е организиран от “План Б” – сдружението, което свика и т.нар. контрапротест пред Съдебната палата преди два дни. Той настоява за оставката на правосъдния министър, както и на трима от членовете на ВСС – Калин Калпакчиев и Елка Атанасова и на Ясен Тодоров, който е един от отявлените гласове срещу съдебната реформа, но според протестиращите “зет му се забъркал с едни казуси”.

Протестиращите от “План Б” са основно момчета, които не искаха да говорят пред медиите. Представителите на сдружението и днес носят люлка-кон, олицетворяваща според тях “куцата” съдебна реформа.
Два протеста искат оставки във Висшия съдебен съвет, съобщи Кросс.