Добромир Заков е новият министър на отбраната

Народното събрание освободи Стефан Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков на негово място.  Предложението беше прието със 184 гласа “за”, 0 – против и 33-ма “въздържали се”. След встъпването му в длъжност, новият министър на отбраната положи клетва пред депутатите, предаде Кросс.

Припомняме, че оставката на Янев бе поискана от премиера Кирил Петков на заседание на Министерски съвет вчера, а проектът за персонални промени в състава на Министерски съвет постъпи в деловодството на Народното събрание още същия ден.

Повод за това бяха думите на Янев, че в Украйна се провежда операция, а не война и последвалият му пост в социалната мрежа, разминаващ се с позицията на министър-председателя.

Първоначално от “Продължаваме промяната” бяха предложили Тодор Тагарев, но тази сутрин оттеглиха предложението си и внесоха кандидатурата на Драгомир Заков.

“Ако се наложи, сили на НАТО могат да бъдат разположени на българска територия, но при определени условия, заяви новият министър на отбраната Драгомир Заков минути, след като бе избран на поста:
„България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи, аз предполагам, че всички вие бихте се почувствали по-сигурни, ако се наложи сили на НАТО да дойдат, но това ще стане по определена процедура.
Това не става, някой се обажда на България и казва: “Идват сили на НАТО”. Това е процес на вземане на решения, в който България участва. България е част от решенията в НАТО”.
Според него сигурността на страната по черноморската граница е гарантирана:
„НАТО вече активира плановете за отговор. Черно море е част от тази зона на отговорност на НАТО, така че може да бъдете абсолютно сигурни, че Черно море е осигурено. И България, разбира се“, цитира БНР.