Допълнителна подкрепа за земеделските стопани срещу последиците от сушата

ekЕвропейската комисия подпомага земеделските стопани в Европа това лято, тъй като те се борят с трудностите, пред които са изправени поради изключителната суша. Земеделските стопани ще могат да получат предварително полагащите им се преки плащания и плащания за развитие на селските райони, както и ще им се предостави по-голяма гъвкавост за използване на земи, които при нормални условия не биха били използвани за производство, за да могат да осигурят прехрана на животните си.

В допълнение на съществуващото законодателство в рамките на общата селскостопанска политика бяха взети две конкретни решения за подпомагане на земеделските стопани, за да се справят с последиците от сушата:

  • по-големи предварителни плащания: земеделските стопани ще могат да получат до 70 % от полагащите им се преки плащания и 85 % от плащанията за развитие на селските райони още от средата на октомври 2018 г. вместо да чакат до декември, за да разполагат с финансови ресурси;
  • дерогации от конкретни изисквания за екологизиране, а именно правилата за диверсификация на културите и за екологично насочени площи във връзка с оставената под угар земя, за да е възможно използването на тази земя за производството на фуражи. Разглежда се също така приемането на още дерогации от изискванията за екологизиране, за да могат земеделските стопани да разполагат с повече гъвкавост при производството на фуражи. Тези мерки ще са от особена полза за животновъдите.

Съгласно съществуващите правила за държавната помощ в областта на селското стопанство може да се предостави помощ в размер до 80 % от щетите, причинени от суша при спазване на определени конкретни условия. Във връзка със закупуването на фуражи може да се кандидатства за помощ на основание материални щети или загуба на доходи.

Компенсации за щетите могат също така да се предоставят без необходимост от уведомяване на Комисията (т.нар. „помощ de minimis“). Държавите членки могат да предоставят помощ в размер до 15 000 евро на земеделски стопанин за период от три години.

Комисията е във връзка с всички държави членки, за да може да получава актуална информация за отражението, което имат пролетните и летните суши върху земеделските стопани. Информацията, поискана до 31 август, ще се използва за оценка на адекватността и целесъобразността на реакцията на Комисията и за информиране за всички решения във връзка с изменението на вече предприетите мерки или за допълнителни мерки, които могат да се счетат за подходящи.