Желязната църква в Истанбул отваря врати след 7-годишна реставрация

Премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган заедно ще открият днес възстановения уникален български храм “Свети Стефан” край брега на Златния рог в Истанбул, известен като Желязната църква. Първи във възстановената църква ще влязат духовните отци – българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартомолей, за да отслужат заедно молебена по освещаването на храма. Очаква се да присъстват стотици хора.

120-годишният храм, който бе изцяло обновен след близо 7-годишна реставрация, е светиня за православните българи и най-ценен културно-исторически паметник на българската държава на турска територия, за чието опазване и възстановяване се грижи турската държава.

Днешният ден е голям празник за общността на българите в Истанбул, която е малка, но ревностно се грижи за българските имоти на турска територия, а също и за опазването и предаването на поколенията на изконните български традиции. По думите на председателя на общността Васил Лиязе очакванията им са да идват много туристи сънародници специално за посещения в реставрирания храм “Свети Стефан”.

След ремонта, който продължи близо 7 години и бяха похарчени от истанбулската голяма община около 3,5 млн.евро “Свети Стефан” с право може да се нарече “най-красивата българска църква”.