Жътвената кампания започва с тревога

Жътвената кампания я започваме с тревога. В някои райони заради сушата резултатите не са обнадеждаващи – добивите са между 300 и 400 кг на декар. В Добруджа добивите са около 400-500 кг, което е около 25% по-малко от миналата година. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов в предаването „Говори сега” по БНТ.

Той отбеляза, че добивите за миналата година са били рекордни, а тази година на някои места са вложени по-малко торове заради по-високата цена.

Костадинов коментира, че в момента върви нерегламентиран внос на земеделска продукция от Украйна. Това убива българските производители, които произвеждат по европейски изисквания, със скъпи горива, торове и препарати.

„Има внос на слънчоглед от Украйна, не се прави фитосанитарен контрол, не се правят проверки. Цената на слънчогледа се смъкна от 1800 лв. на 1000 лв., но да сте видели да е поевтиняло олиото?”, попита Костадинов, цитиран от Кросс.

Българският слънчоглед е с висока себестойност, но в момента складовете вече са пълни с евтин украински слънчоглед, заяви той.

Според него мярката за нулева ставка върху ДДС на хляба първоначално ще има ефект, но инфлацията неминуемо ще доведе до намаляване на ефекта й в дългосрочен план.