Изтеклите ТЕЛК решения се удължават до 30 юни

ТЕЛК решенията, чийто период е изминал до 31 март – по време на епидемиологичната обстановка, ще важат до 30 юни. До същата дата служебно се удължава и срокът за погашение на пенсиите за неработоспособност по експертни решения, които са изтекли по време на изключителната епидемиологична конюнктура. Това е едно от пандемичните облекчения, които не престават да бъдат в действие известно време след края на изключителната епидемиологична конюнктура.

Някои от периодите завършват след 3 месеца, други – след два. Още два месеца няма да се постановяват обезпечителни ограничения и дейности по наложително осъществяване върху парични средства, изплатени на служащи и чиновници като обезщетения въз основа на акт на Министерския съвет по отношение на превъзмогване на настъпилите последствия от COVID-19.

Действието на мярката „ 60 на 40 ” ще бъде удължено до 30 юни при опазване на досегашните условия за поддръжка за опазване на работните места. Правителството обаче е решило, че родителите нямат потребност от продължаваща поддръжка за насилствен отпуск, макар че вирусът не е липсващ. Компенсациите на фамилии с деца до 14-годишна възраст бяха обвързани с оповестено изключително състояние или изключителна конюнктура. Така от 1 април те не се могат да се изплащат.

През цялата 2022 година до 90 дни неплатен отпуск ще се зачита за трудов и застрахователен стаж.