Йордановден в Несебър, Свети Влас и Обзор

Въпреки студ, вятър, дъжд и сняг хората в Несебър се събраха след литийното шествие от църквата „Св. Успение Богородично” до Морска гара на Богоявление.

Ритуалното хвърляне за кръста изпълни свещеник Петър Косев след което в студените води да скочиха 8 души. Пред стотици погледи на публиката пръв до кръста стигна 19 -годишният Петко Стоянов от Несебър.

В морето 25 -годишният Динко Ганчев от Свети Влас преплува с други 7 души, хващайки кръста, хвърлен от свещеник Димитър.

В храма “Св.Йоан Предтеча” в Обзор свещеноиконом Йордан отслужи литургия и след службата свещеникът хвърли кръста пред плажа в морето, а пръв до него достигна Иван Младенов заедно с още двама души.
При минус 17 градасу за участниците в Несебър, така и в Обзор и Свети Влас, бяха връчени парични награди и подаръци.

На Йордановден се гадае и за здраве и плодородие: ако хвърленият кръст във водата и китката босилек при ръсенето замръзват, то годината ще е здрава и плодородна. Улисани в традицията, когато се извършва водосвет и се вадят водорасли от морето с целебна сила към домовете. На тази дата  е и 169 –годишнина от рождението на  Христо Ботев. За нас, българите, той  е ненадминат поет и публицист, революционер и пламенен патриот, загинал за родината си.

Максим МОМЧИЛОВ