Йордановден е

bogoyavlenieЙордановден е, един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.

В православните храмове в страната се отслужва Велик водосвет.Основна тема в съдържанието му е възпоменаване на кръщението на Господ Исус Христос като така реално се освещава самото естество на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог.

Традиционно  след църковната служба,  има тържествено шествие до водоем и се хвърля кръста във водата, но тази година поради епидемиологичната обстановка ритуал по хвърляне на Светия кръст няма да се състои навсякъде. На 6 януари се освещават и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой.

На трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.

Имен ден празнуват днес  Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богдан, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара, Борислав, Борислава и техните производни.