Какво е необходимо, за да сме здрави по време на пътуване

Предстоят четири почивни дни. Много хора ще прекарат почивката си на път в страната и в чужбина. От какво имаме нужда, за си прекараме добре.

Добре е, тръгвайки на път, да си приготвите несесер с лекарства за най-често срещаните симптоми. Задължително е да вземете хапчета за главоболие и за висока температура. Добавете и хапчета/ прахчета за диария. Ако ви става лошо по време на пътуване и ви се гади, също можете да се сдобиете със специални хапчета.

Винаги носете вода. Най-важното през лятото е да сте добре хидратирани. Ако се движите, пийте поне 3-4 литра вода на ден. Ако пък пътувате с кола и нямате климатик, слагайте мокра хавлия на раменете си за охлаждане. Последното важи особено за хора, които имат проблеми с високото кръвно налягане.

Понякога не можем да предвидим как ще реагира тялото ни в горещините. Някои хора вдигат кръвно, при други пък кръвното пада, горната и долната граница се изравняват и се стига до припадък. Затова е добре да имате средства, с които да се справите с неприятната ситуация на момента.

При ниско кръвно: Ако ви причернява пред очите и мислите, че ще припаднете, веднага хапнете нещо сладко и вода. Измийте лицето си, за да се освежите.

При високо кръвно: Щипка канела пък може да помогне да се справите с високото кръвно. Канелата е популярно средство в народната медицина за бързо сваляне на кръвното. Добавете я към малко вода или кисело мляко и само след минути ще усетите разликата.

Най-сигурният начин да се предпазите от летните вируси е като редовно почиствате ръцете си. Затова винаги носете със себе си мокри кърпички или гел за дезинфекциране на ръце. Разбира се много по-добре е ръцете да се измият със сапун и топла вода, но това не винаги е възможно.

Носете слънцезащитна козметика не само на плажа. Нанасяйте слънцезащитната козметика сутрин, преди да излезете и се мажете отново след няколко часа, в зависимост от слънцезащитния фактор. Не забравяйте да намажате и лицето.

Не забравяйте репелента. Ухапванията от насекоми са често срещани през лятото, затова е добре да имате в себе си репелент, който да ви помогне да се предпазите. Ако сте в район с много комари, е добра идея да напръскате и дрехите си.