Калфин: Няма пари за бонуси за всички пенсионери

Kalfin“Бонуси ще получат тези пенсионери, които получават пенсия под 300 лева. Всичко възможно ще направи НОИ да ги получат хората с априлските пенсии”. Това обяви в предаването „Лице в лице” по бТВ социалният министър Ивайло Калфин, след като правителството официално прие да даде по 40 лв. на, според министрите, най-нуждаещите се пенсионери.

Попитан защо няма бонуси за всички пенсионери, Калфин се опита да се измъкне от въпроса с многословие, но все пак отбеляза: „Най-добрият вариант е да са по-високи пенсиите. Ако можеше да отделим повече средства, аз щях да съдействам”.

Калфин е много „за” стрес тестовете на пенсионните фондове. По думите му те трябва да покажат стабилността в една система. „У нас стрес тестът трябваше да започне от началото на годината. Той беше отложен за средата на годината. Крайната цел е да се види, ако има рискове в икономическата среда, дали има рискове хората да си загубят спестяванията”, коментира министърът на труда.

По думите на Калфин има очаквания резултатът от тези стрес тестове да е добър. „Тук става въпрос за проверка на цялата система”, подчерта той.

На въпрос какъв е конфликтът му с министъра на здравеопазването Петър Москов по темата за зъбите на пенсионерите, Ивайло Калфин бе категоричен: „Никакъв, измислен от медиите”.