Кандидатът за премиер: “До края на деня ще знаете кабинета“

plamen-nikolovОт “Има такъв народ” представят днес на три парламентарни формации структурата и състава на проектокабинета си в опит да реализират получения мандат от президента Румен Радев. Първата среща, която започна минути след 14.00 часа, беше с парламентарната група на “Изправи се БГ! Ние идваме!“. Тя се проведе по покана на „Има такъв народ“ в зала „Изток“ на Народното събрание, съобщи БНР. От страна на ИБГНИ в разговорите участва председателката на групата Мая Манолова, заместник-председателят  Николай Хаджигенов и повечето от депутатите. ИТН са представили структурата и състава на проектоправителството, за което от ИТН очакват подкрепа в пленарната зала.

Сред срещата стана ясно, че проектокабинетът ще бъде съобщен след като приключат и трите срещи днес с парламентарните групи – на ИБГН, ДБ и БСП. Мая Манолова заяви: „Чухме имената на кандидатите за министри, ще ги обсъдим в парламентарната група“.

Увереност, че кабинетът ще бъде гласуван в НС изрази и номинирания за премиер Пламен Николов. На въпроси с искане на повече подробности за предлаганото правителство отговори:

„Нали трябва първо с нашите партньори. Ще го направим по начина, по който трябва да бъде, по най-добрия начин. С нашите партньори ще говорим и след това с вас. Ще произведем новина. Има шанс за проектокабинета“, каза Николов.

Пред журналисти той показа дипломата си за висше образование, дипломната си работа, докторската дисертация и документа за докторската степен. Николов обяви, че той лично ще съобщи съставът на бъдещия кабинет. По думите му министрите са редени от цялата парламентарна група и това било общо решение.

„Не сме се чували със Слави Трифонов днес. Цялата парламентарна група взе участие в съставянето на кабинета…. Философ съм, не съм юрист, икономист, анархист, както се пееше в песента на „Щурците“.

Не подценявайте философското образование. Най-големите умове в политическия свят са завършили философия – Хенри Кисинджър, Хелмут Кол, Дейвид Камерън, Беназир Бхуто.

Моля ви се, не го превръщайте в махленски спор, нали искаме друг тип политика, нека да я направим. Сега ще видите съвсем скоро абсолютно всичко. До края на деня ще знаете кабинета“, каза още кандидатът за премиер.

Междувременно в кулоарите на парламента вече се появиха и слухове от източници, пожелали анонимност, за състава на предлаганото от ИТН правителство. Според непотвърдена информация бившият депутат от РБ Гроздан Караджов ще бъде министър на транспорта. Петър Илиев, който беше спряган за премиер, преди да бъде издигнат Пламен Николов, вероятно ще бъде предложен за министър на вътрешните работи в кабинета на “Има такъв народ”.

Сред останалите имена вероятно ще са: Ради Найденов за министър на външните работи, Теодора Ганчовска за министър на отбраната, Момчил Иванов за министър на правосъдието, Пламен Данаилов за министър на финансите, Десислава Димитрова за министър на икономиката, Александър Николов за министър на енергетиката, Георги Георгиев за министър на регионалното развитие и благоустройството, Гроздан Караджов за министър на транспорта, Силвия Бакърджиева за министър на околната среда и водите, Силви Кирилов за министър на здравеопазването, Радостин Василев за министър на младежта и спорта, Георги Султанов за министър на културата.

От списъка за кабинета липсва кандидатура за министър на образованието, както и за министър на туризма, ако това министерство остане като самостоятелно в структурата на МС, която ще предложат от ИТН.

Неофициалните номинации:

  • Министър на вътрешните работи – Петър Илиев
  • Министър на правосъдието – Момчил Иванов
  • Министър на здравеопазването – Силви Кирилов
  • Министър на финансите – Пламен Данаилов
  • Министър на регионалното развитие – Георги Георгиев
  • Министерство на труда и социалната политика – Теодора Пенева
  • Министерство на туризма – Ивайло Кожухаров
  • Министерство на образованието и науката – Велислава Петрова
  • Министър на транспорта – Гроздан Караджов
  • Министър на външните работи – Ради Найденов
  • Министър на отбраната – Теодора Ганчовска
  • Министър на икономиката – Десислава Димитрова
  • Министър на енергетиката – Александър Николов
  • Министерство на земеделието, храните и горите – Пламен Абровски
  • Министър на земеделието и околната среда – Силвия Бакърджиева
  • Министър на транспорта – Гроздан Караджов
  • Министър на културата – Георги Султанов
  • Министър на спорта – Радостин Василев

След срещата с парламентарната група  „Изправи се БГ! Ние идваме!“ започнаха разговорите с „Демократична България“. На тях не присъстваха съпредседателите на дясната формация Христо Иванов и Атанас Атанасов.

След края на разговорите Владислав Панев от „Демократична България“ не пожела да коментира имена на отделните кандидат-министри, но потвърди, че Петър Илиев, който беше споменаван за кандидат за премиер, е част и от този проектокабинет.

Панев изрази мнение, че персоналният състав може да претърпи промяна:

Тепърва, както казах, ще обсъдим в парламентарната група подкрепата или не за това правителство… Да, Петър Илиев е предложен. Има няколко дни до крайния срок на връчване на мандата. Дали той ще бъде изпълнен, или не – до петък, както знаете, е крайният срок, според мен, както се вижда от действията на „Има такъв народ“, е възможно и да претърпи промени“.

Разговорите с „БСП за България“ са планирани за 17.00 часа.

ИБГНИ, ДБ и БСП бяха поканени с писма, подписани от председателя на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

От „Демократична България“ вече декларираха, че ще решат дали да подкрепят проектокабинета, когато получат пълна информация за структурата, състава и приоритетите му, но са „доброномерени“.

БСП изрази удовлетворение от проведените досега преговори, но очаква споразумение.

За подписан документ с основните приоритети, но и имената на бъдещия състав на Министерски съвет настояха и от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.