Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 370 лева

pensionerДепутатите решиха минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст  да стане 370 лева.

Между първо  и второ четене на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 в парламента имаше   предложение на „Има такъв народ“  за увеличаване на размера на минималната пенсия. Гласуваха  „за“ 148 народни представители,  1 бе „против“, а 21 се въздържаха. Така предложението на ИТН беше прието. И от 1 октомври  2021 г. размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст  става 370 лв.

В хода на дебата за минималната пенсия Хасан Адемов от ДПС посочи, че всяка година минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се определя с бюджета на ДОО. “Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст винаги е била политическо решение”, каза Адемов.

Той попита кой е предложил 370 лв. минимална пенсия за стаж и възраст и уточни, че това не е предложение на министъра на финансите, а на депутатите от ИТН, и така наречените, по думите му, партии на промяната. “Това, което ние предлагаме за 120 лв. или за 100 лева, са варианти алтернативни на това предложение, а не са кумулативни предложения”, коментира Адемов и постави въпроса кой от вариантите за пенсиите ще бъде избран.