Министър Гьоков: Минималната работна заплата трябва да расте

В предаването „Още от деня“ по БНТ министър Георги Гьоков, каза че не се е забавила минималната работна заплата, тя обикновено влиза в сила от началото на годината, но заради политическата ситуация, нямаше как да е готова от 1 януари. „Днес на НСТС беше обсъден бюджетът, въпреки, че то беше предизвестено. Дали е длъжник на хората кабинетът, аз няма как да кажа, хората ще решат. Но се чуват гласове от страна на синдикатите, че тази година може би ще се наложи да помислим за още една актуализация на минималната работна заплата – да, имаше такива желания. Ние смятаме, че е възможно при обсъждане и при постигане на съгласие да има още една актуализация на минималната работна заплата.“

Наддаването колко да бъде минималната работна заплата няма как да обсъждаме сега, трябва да се направят анализи и обсъждания, смята Гьоков. „Възможни са всякакви суми докато стигнем до актуализация на бюджета. Необходимостта от актуализация ще стане ясна, когато установим, че инфлацията вече много изпреварва това увеличение на минималната работна заплата“.

Притеснението на работодателите е, че няма ясен и точен механизъм за определяне на минималната работна заплата, а не че не искат тя да бъде увеличена, обясни Гьоков.

Работим много усилено по Стратегия за доходите, заяви Гьоков. „Създали сме работна група и се работи много усилено.“

Правителството започна да компенсира бизнеса заради високите цени на тока и бизнесът ще ви каже, че снощи имаше едно връчване на награди за икономика на светло, където първа награда получи Министерство на иновациите заради нормативните актове, с които направи възможно подкрепата на българския бизнес, смята Гьоков. „Ние наблюдаваме картината на безработицата и на заетостта. Правителството успя да задържи безработицата на ниски нива“, цитира Кросс.