МОН с обществени поръчки за четвърт милион лева

В последните месеци Министерството на образованието и науката се е впуснало да прави всевъзможни регистри. Това установи преглед на обществените поръчки на ведомството, ръководено от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, предаде БГНЕС.
Във вторник МОН отложи подаването на оферти с четири дни за обществената поръчка за актуализиране на Регистъра на висшите училища.
На заседанието на правителството миналата седмица, финансовият министър Владислав Горанов предупреждава правителството, че в скоро време е възможно да се стигне до серия от фалити на университети. Горанов апелира към министъра на образованието и науката да се предприемат мерки по оптимизация на разходите на ВУЗ-те. Кунева обещава да внесе проект за постановление на правителството, с което да отговори на очакванията на финансовото ведомство, цитира Кросс.
В момента МОН набира оферти за Актуализация на Регистъра на висшите училища в България. За целта ще бъдат платени близо 70 000 лв., с ДДС. Регистърът трябва да даде актуална информация за основните звена на университетите, филиалите им, откритите професионални направления и специалности, както и препоръки за процедурите за акредитация и за оценяване на проекти и др. Няма данни въпросната обществена поръчка да има общо с намеренията за закриване на специалности и университетски филиали.
Успоредно с това МОН е обявил обществена поръчка на стойност малко над 70 000 лв., с ДДС, която е насочена за проектиране, разработване и внедряване на географска информационна система за визуализиране на мрежата от детски градини у нас. Системата трябва да поддържа актуална информация, както за детските градини, но така също и за броя на пътуващите деца с осигурен безплатен транспорт. Целта е подобряване на работата на междуведомствените комисии, които ежегодно актуализират списъците на защитените и средищните детски градини, става ясно от заданието на поръчката, изготвено от МОН.
От края на декември месец 2015 г. частна фирма изготвя за МОН “Система за управление и контрол на недвижимата собственост”. Стойността на договора е малко над 70 000 лв., с ДДС.
През май месец МОН е подписал договор и с друга компания, този път за надграждане на модулите за от информационната система на образованието. Стойността на договора също е около 70 000 лв., с ДДС. Нуждата от изпълнението на услугата е мотивирано с приетите промени в Закона за училищното и предучилищното образование.
От четирите обществени поръчки става ясно, че МОН е предоставило четвърт милион лева за своеобразна електронизация в образователната система. От документациите обаче не става ясно, дали регистрите, надграждането на модулите на информационната система и GPS-мрежата за детските градини, ще могат да се използват и след изграждането на инфраструктурата за електронно управление или, както практиката е показала, ще се превърнат в неизползваеми след изтичането на договорите за експлоатацията им, която в повечето случай е една година.