На 6 август – храмов празник на църквата “Свето Преображение Господне” в Поморие

cyrkva-preobrajenieНа  6 август/понеделник/ е храмовият празник на църквата “Свето Преображение Господне” в град Поморие. По този повод ще бъде отслужена Света божествена литургия от Сливенския митрополит Йоаникий, която ще започне в 8.00 часа.

Църквата “Свето Преображение Господне” е най-дълго действащият храм по българското Черноморие и най-старинната постройка в Поморие, чийто строеж е завършен и осветен през 1765 година.

Църквата има дълга и драматична история. Обявена е за паметник на културата. Оригиналният архитектурен план на църквата – липсващата олтарна абсида на изток и богатата и високохудожествена вътрешна украса, я прави уникална за целия християнски свят.

Храмът е разположен в непосредствена близост до резервата “Стари поморийски къщи” и датира от XVII век. Издигнат е от камък и дърво и се характеризира с прекрасна архитектура – не пищна и набиваща се на очи, а със скромен външен вид.
Вътрешният облик е с висока художествена стойност. Несъмнено впечатление прави прелестният иконостас, изработен от дърворезба и украсен с флорални мотиви. Църквата е изпълнена с ликовете на Св. Георги и Св. Никола, а най-старата икона, съхраняваща се в храма е от 1762 година. Под царската икона на Исус Христос има малко аязмо с бликаща изворна вода, заради което са нарича мъничкото изворче “Сълзите на Христос”.