Омбудсманът предупреди за риска от високи изравнителни сметки

Има компенсации за потребителите на природен газ за декември и януари, но хората смятат, че те не са достатъчни. Става въпрос за около 140 000 души. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Тя посочи, че проблеми има и с топлофикациите в страната, тъй като 6 от тях са на природен газ, но не са получили на този етап компенсации. В момента не е ясно това как ще се отрази на джоба на потребителите, каза Ковачева.

Тя предупреди за риска от високи изравнителни сметки в края на отоплителния сезон, тъй като прогнозната цена на природния газ е била много по-ниска от реалната в последствие. „Никой не може да каже колко голяма е „ножицата“ там и как ще се отрази. Това според мен е тревожно“, заяви Ковачева.

Тя посочи, че са необходими спешни законови промени, с които да се определят енергийно бедните хора. „За всички е ясно, че кръгът на енергийно бедните хора е нога по-голям, отколкото реално в момента са компенсациите“, коментира омбудсманът.

В контекста на непрекъснато растящата инфлация и невъзможността на много хора да обслужват задълженията си е важна работата по готвените промени в Закона за колекторските фирми, както и този за личния фалит, подчерта Ковачева.

Според нея КОВИД добавката трябва да влезе в пенсиите на хората, а не да им се отнема. 

Жалбите, които постъпват при омбудсмана, са свързани и със здравното обслужване. По думите й проблемите с КОВИД центрове са много. „В градове като Видин и Силистра няма такива центрове“, посочи тя. В Спешната помощ също има проблеми. „Хората се оплакват, че се дава приоритет на коронавируса, а другите заболявания остават на заден план“, коментира омбудсманът.