Откриха паметник на кан Тервел в Свети Влас

kan-tervelМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов откри днес, 28 юни, внушителен паметник на българския владетел кан Тервел в Свети Влас. Бронзовата фигура е висока пет метра и е дело на скулптора Петко Йорданов. Поводът е 1300-годишнината от победата на кан Тервел над арабския халифат при Константинопол. С тази победа се счита, че българският владетел спасява не само България, но и Европа от нашествието на арабския халифат.

Министър Каракачанов преряза лентата на паметника заедно с Йордан Динев, председател на фондация „Българска памет – братя Диневи“, съобщават от Министерството на отбраната.

На тържествената церемония присъстваха членовете на инициативния комитет за честването на бележитата годишнина – акад. Антон Дончев, проф. Николай Михайлов и проф. Стоян Райчевски, както и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, представители на местната власт и граждани. Венци и цветя пред паметника бяха положени от името на Министерството на отбраната, фондация „Българска памет – братя Диневи“, Военноморските сили и от признателни граждани.