Откриха “черната кутия” на разбилия се МиГ-29

migЧерната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от загиналия майор Валентин Терзиев, е открита, потвърдиха от Министерството на отбраната. Първото изявление на военния министър Георги Панайотов по този повод бе: „Черната кутия бе намерена и извадена от повече от 70 метра дълбочина и се намира на борда на кораб, който ще акостира на пристанище Варна, със самолет ще бъде транспортирана до Военно въздушна база Граф Игнатиево за снемане на данните на черната кутия

Външната обвивка на кутията  е нарушена, но вътрешната, съдържаща информация, може би е здрава. Евентуално ще бъде снета в рамките на деня. Всички параметри на полета ще се разберат,

Ненужни и доста безотговорни манипулации се въртят в медийното пространство, нека отговорните органи си свършат работата, за да научим цялата истина. Благодаря на моряците от българските военно -морски сили и на всички, които прецизно  и перфектно изпълниха плана за откриването, намирането и изваждането на черната кутия. Благодаря  и на фирма  Хидроремонт- Варна  която  е предоставила безплатно апарат и го е модифицирала специално за гмуркане под 70 метра.“,каза пред медиите военният министър.

.Днес беше възобновено търсенето в района на падането на изтребителя. Беше извършен детайлен анализ на събраната информация за конкретизиране на евентуалното местоположение на черната кутия.

В операцията участваха минен ловец “Цибър” и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма “Хидроремонт”.

На 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача самолетът на майор Валентин Терзиев падна в морето. Майорът загина. Издирването беше преустановено заради лошото време.