Отложиха ратификацията на Истанбулската конвенция

ГЕРБ отлага процедурата по ратификация на Истанбулската конвенция в Народното събрание, за да може да се проведат дебати по темата. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Първата стъпка ще бъде направена още днес. Водещата комисия по вероизповедания и правата на човека ще предложи точката да бъде извадена от дневния ред. На въпрос колко точно ще продължи отлагането на процедурата по ратификация на Истанбулската конвенция, Цветан Цветанов отговори, че според него, е напълно реалистично и очаква конвенцията все пак да бъде приета в рамките на Българското европредседателство.

Цветанов отново увери, че единствената цел на документа е да се бори с насилието над жени и домашното насилие, а не да въвежда трети пол и се надява това да стане ясно на обществото. „Ще направим всичко възможно в тези седмици да проведем допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствени организации, с експерти, за да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава”, заяви на брифинг в парламента Цветанов.

„Обществото много сериозно е подведено за всичко, свързано с Истанбулската конвенция. Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите ѝ”, изтъкна той. „Не знам дали има днес човек в България, който да не иска да защитим жените и децата от домашното насилие”, каза още Цветан Цветанов.

Цветанов е на мнение, че тълкувателна декларация към конвенцията ще изясни спорните моменти. Той не очаква сътресение в коалицията, тъй като приемането на документа не е включено в коалиционното споразумение с патриотите, които вече се обявиха против конвенцията.

Веднага след изявлението на Цветан Цветанов Волен Сидеров, който е председател на парламентарната група на “Обединени патриоти”, обяви, че е доволен от това, че големият коалиционен партньор е послушал техния съвет и така ще обърне вниманието си към решаване на по-важни въпроси като повишаване на жизнения стандарт на българите. Той отново увери, че патриотите са против насилието над жени. Сидеров се усъмни, че конвенцията може да бъде приета в рамките на шестте месеца на Българското европредседателство.

Междувременно, както вчера обеща, БСП внесе искане за провеждане на референдум „за” или „против” Истанбулската конвенция.

„Със 74 подписа внесохме искане за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция, а след изявлението на ГЕРБ това допитване е още по-наложително”, обяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев, цитиран от „Фокус”.

„ПГ на БСП преди малко внесе в деловодството на НС искане за провеждане на референдум с конкретен въпрос: „Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция”. От изявлението на ГЕРБ стана ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на председателството. Така че този референдум става още по-наложителен. Предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия и разяснения по този въпрос, считаме, че един референдум и предшестващата него обществена кампания и дискусия ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме поставени, четейки тази Истанбулска конвенция”, заяви депутатът от БСП

Според него в крайна сметка властта в България произтича от народа, принадлежи на народа и трябва да се управлява в негово име. „Считаме, че така даваме възможност той да се произнесе по този важен обществен въпрос”, допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”.