От днес митницата в Свиленград не съществува

От днес митницата в Свиленград не съществува. Митническото бюро при “Капитан Андреево” е на подчинение на митницата в Бургас, а бюрата в Кърджали и Хасково ще се ръководят от Пловдив.

Закриването на митницата в Свиленград бе окончателно решено в последния работен ден на миналата година. Въпреки че идеята съществува отдавна, тя бе подновена след мащабна акция, разкрила корупционни практики на митничарите в Свиленград. В града обаче се притесняват от рязко увеличаване на безработицата, припомня председателят на Общинския съвет на Свиленград Никола Динков, цитиран от БНР. Митница “Свиленград” е най-големият работодател тук. Много хора работят, има необходимия административен капацитет, каза той.

Отговорът още тогава бе даден от финансовия министър Владислав Горанов. Програмите за заетост, ако някой има претенции, че Агенция “Митници” създава заетост, са приоритет на други министерства. Ние имаме други функции, каза Горанов.

Ако икономическите оператори са подали декларации преди 23:00 часа снощи, но те не са били обслужени, ще трябва да подадат нови декларации с новите митнически кодове.