Още по-мощен ураган приближава Америка

Ураганът Ирма става все по-силен и вече достигна достигна 4-та степен, съобщават от Американския институт по ураганите. Според данните, Ирма вече се движи с 215 км/ч, докато ураганите от 3-та степен успяват да достигнат само 195 км/ч.

Очаква се ураганът да се засили още в следващите 48 часа, предупреждават от разположеният в Маями център, предаде БГНЕС. В предупреждението се казва, че трябва да бъдат завършени подготвителните работи за защита на живота на хората и тяхното имущество. Според прогнозираната траектория на урагана, Ирма се премине покрай или над части от Подветрените острови от архипелага Малки Антили във вторник вечерта и сряда сутрин. Губернаторът на Флорида Рик Скот обяви извънредно положение в целия щат, за да се подготви за пристигането на урагана, който се очаква към края на седмицата. Тази нощ Ирма се намираше на около 790 км източно от Малките Антили и се придвижва към тях със скорост 20 км/ч. Ураганът трябва да достигне архипелага през нощта във вторник или сряда сутрин. Възможно е да засегне и Пуерто Рико.

Тревога за опасност от ураган е обявена за островите Антигуа и Барбуда, Ангуила, Монсерат, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Мартин, Сейнт Бартелми и Саба, където се очаква ураганът да достигне след около 36 часа. В Гваделупа, където е обявен оранжев код, хората са предупредени от местните власти да бъдат нащрек, да се информират за развитието на ситуацията. По магазините продуктите са свършили и щандовете са празни. Началото на учебната година на островите Сейнт Мартин и Сейнт Бартлеми е отложено. На местата, където се очаква ураганът, са разпространени листовки с инструкции за безопасност и списък на убежищата от ураган.

Северна Америка и по-конкретно САЩ вече бе ударена от един мощен ураган – Харви. Той нанесе огромни щети в Тексас, а бе от 3-та степен и в пика си бе със сила, каквато е в момента Ирма, още преди да достигне крайбрежието.