Поморийското езеро – едно от Рамсарските места в България

lebedi_ezero 2 февруари  е Международният ден на влажните зони. Целта на това отбелязване е да се насочи внимание към важността на влажните зони за хората и нашата планета. Денят се отбелязва и по повод подписването на Рамсарската конвенция през 1971 г.

Рамсарската конвенция е единственото глобално споразумение, което се фокусира върху специфична екосистема – тази на влажните зони. Конвенцията е приета от 171 договарящи страни, задължени да посочат влажните зони с висока консервационна стойност в списък с Влажни зони от международно значение – Рамсарски места. С подписването на договора, страните още се съгласяват да използват влажните зони разумно и да сътрудничат по трансгранични въпроси.
България е сред първите страни подписали Рамсарската конвенция.

В момента страната е представена с 11 влажни зони – „Атанасовско езеро”, „Комплекс Беленски езера”, „Дуранкулашко езеро”, „Остров Ибиша”, „Шабленско езеро”, „Местността Пода”, „Поморийско езеро”, „Комплекс Ропорамо”, „Езерото Сребърна”, „Езерото Вая” и „Драгоманско блато“.

Тази година денят на влажните зони се отбелязва с публични и онлайн събития през целия месец февруари, а мотото на кампанията е „Влажните зони и водата“.