Поморийци могат да се изследват за остеопороза на 25 октомври

По случай Световния ден на остеопорозата (20 октомври) в Поморие ще се проведе кампания за превенция на заболяването, организирана от Асоциация „Жени без остеопороза“ . Мотото на международната акция е ”Запазете костите си – защитете бъдещето си!”. Поморийци  ще имат възможност да се изследват за остеопороза и да получат полезна консултация от специалист. Профилактичните прегледи ще се извършат на 25  октомври /сряда/, от 13:00 до 15:00 часа във фоайето на читалище „Просвета 1888”

Прегледът включва комбинирани изследвания за телесен състав и костна плътност. Посетителите ще могат да чуят беседа за риска от остеопороза, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Комбинираните изследвания телесен състав – костна плътност са на цена 20 лв. и се провеждат след предварително записване на тел. 0884 71 44 39.

Остеопорозата е позната като тихия убиец на костите на човешкото тяло. Заболяването засяга много повече жените, предимно над 50-годишна възраст. През последните 20 години медицината в световен мащаб прилага различни методи за профилактика на болестта.