Португалия е новият европейски шампион

Португалия е новият европейски шампион. Финалът  се игра  на “Стад Дьо Франс” в Париж. В редовното време сблъсъкът завърши при нулево равенство, а победният гол бе отбелязан от резервата Едер в 109-ата минута.

Първото полувреме завърши 0:0, но отборът на Франция владееше повече топката. Кристиано Роналдо не можа да счупи рекорда на Мишел Платини за най-много голове на европейско първенство – и двата имат по 9. Роналдо се контузи след удар в коляното от Пайе и бе сменен в 25-та минута на мача.Второто полувреме започна в динамично темпо с бързи атаки и към двете врати, но без резултат.  Така се стигна до продълженията. Това е третият случай на това първенство, в който Португалия  игра допълнителни 30 минути – случи се срещу Хърватия и Полша.

В 109-ата минута португалската част от Стад дьо Франс избухна. „Мореплавателите” проведоха отлична атака, Едер пое топката, спечели терен и с топовен удар от сериозна дистанция не остави абсолютно никакви шансове на френския вратар Уго Лорис. Шутът бе по земя и кълбото влетя в долния десен ъгъл, въпреки плонжа на стража. Така Португалия  стана новия европейски шампион

portugal