Проверки за замърсяване на р. Хаджийска

Eксперти от РИОСВ-Бургас, съвместно с Басейнова дирекция-Черноморски район са  извършили  незабавна проверка по сигнал за замърсяване на р. Хаджийска  с фекални води в района на „Какао Бийч“ – к.к. „Слънчев бряг“ още на 19 август.  Взети са проби от устието на реката преди вливане в Черно море и от морските води за физико-химичен анализ.

След отново получен на 21 август сигнал и за замърсяване на реката, незабавно е сформиран екип от експерти на РИОСВ-Бургас, БДЧР – Варна, Регионална лаборатория Бургас към ИАОС– гр.София и РЗИ –Бургас. Извършен е оглед на плажната ивица в к.к  Слънчев бряг  около заустването на р. Хаджийска и речното русло в участъка от моста над реката до вливането й  в морето.

Констатира се, че водата в Черно море е видимо чиста, с естествен цвят и мирис без опалесценция  на повърхността. Речното русло е обрасло с гъста водна растителност и тръстика. Водата по целият й обем е заблатена, с тъмен  цвят и специфична миризма на тиня и гнилостни процеси. При извършения оглед  на река Хаджийска  в  посочения участък не се констатира наличие на нерегламентирани включвания и зауствания на отпадъчни води в реката. При проверката са взети проби от р.Хаджийска на 50м от устието и от морските води – на 3м от брега. Взети са и проби от  РЗИ  за микробиологичен анализ.

Във в. Стандарт излезе статия за това как туристи панически са напуснали плажа до базата на Министерски съвет в Слънчев бряг след като минаващата наблизо река Хаджийска плувна във фекалии. Мръсотиите се появили за първи път миналата седмица и от тогава пясъкът около реката, която се влива в морето, е безлюден.

За проблема са алармирали туристи, които почиват в станцията на Министерски съвет и съседните й хотели. Според тях от реката и морето, където тя се влива, се носи непоносима миризма на екстременти. Побеснели туристи са подали сигнал още в края на миналата седмица до бургаската екоинспекция и до “Басейнова дирекция”, които веднага са извършили проверки, признаха от двете ведомства.

Инспекция са направили и експертите от отдел “Екология” на община Несебър, които не могат да кажат откъде са се появили фекалиите в река Хаджийска.

На община Несебър е дадено предписание за почистване на речното русло от растителност, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ-Бургс.Подобни сигнали не са необичайни за това време на годината. Констатираният спад на нивото на водата, предвид маловодието и бавният отток на реката са причина за ускоряване на  гнилостните процеси, а оттам и силната миризма на тиня, казват още от РИОСВ.

Предстои проверка от представители на РИОСВ-Бургас, БДЧР –Варна, Община Несебър, „В и К“ ЕАД-Бургас в к.к.Слънчев бряг, при която ще бъдат проверени  и шахтите на канализационната система в комплекса, както и канализационите системи на близките хотели, граничащи с река Хаджийска.