Протест блокира движението по международния път Бургас – Малко Търново

Жители на бургаските села Маринка и Димчево блокираха за половин час движението по международния път Бургас – Малко Търново днес, съобщи БНР. Протестиращите искат нов водопровод, защото водата, която тече от чешмите им е мътна и по водопреносната мрежа често стават аварии. За да не спира движението на колите, екипи на пътна полиция отбиваха движението по обходен маршрут.

Въоръжени с мегафон, знамена и плакати с надписи „Искаме чиста вода“, протестиращите  половин час преминаваха по две пешеходни пътеки на ключово кръстовище в село Маринка. От 2014-та година има изготвен проект за водоснабдяване на селата, но той още чака финансиране, каза кметският наместник в село Димчево Елена Атанасова:

„Ще протестираме, докато пуснат новата вода. Проблемът винаги е бил един и същ. Водата е от собствен водоизточник, мътна е, кална е, не е годна за консумация и съответно искаме да се пусне новата, както е по проект.

Докато не ни чуят ще протестираме, заявиха участници в протеста:

„И пред вас пак ще поканя кмета на Бургас Димитър Николов и шефа на ВиК на гости, цяла вечер ще ги черпя с тази вода…Аз пия минерална вода, но с това се къпем, перем“.

Блокадата на пътя не затрудни движението на колите в района, защото те преминаваха по обходен маршрут.

След първия протест в края на миналата седмица все още няма осъществен диалог с дружеството „Водоснабдяване и канализация“, каза по-рано кметът на село Маринка Любомир Узунов:

„Това е наш втори протест за всеобщо съжаление, защото диалогът все още не е осъществен от страна на ВиК. Ние искаме проектиране на нов водопровод в Маринка и съответно, когато има аварии налягането на водоподаването да не се губи, защото, когато има сериозна авария, налягането не може да се оправи около една седмица“.

Според дружеството водоснабдяване и канализация в Бургас, проблемите със спирането на водата в село Маринка са незначителни. Говорителят на дружеството Димитър Гюров заяви:

„Но не виждам причина заради седем аварии през последните 3 месеца  хората да протестират и то да спират международния трафик между Бургас и Малко Търново“.

Жителите на село Димчево ще протестират, защото вместо вода от чешмите им тече кал, а при последните поройни дъждове в началото на годината къщите в селото се наводниха.