Русия и САЩ договориха примирие за Сирия

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама одобриха споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. То трябва да влезе в сила в полунощ на 27 февруари, като при това ударите срещу терористичните групировки ще продължат. Това съобщи руският президент Владимир Путин, предаде КРОСС. „Състоя се телефонен разговор с американския президент Барак Обама. Инициативата на разговора е на руската страна, но заинтересоваността безспорно е и на двете страни. По време на разговора ние одобрихме съвместните заявления на Русия и САЩ в качеството на съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия за прекратяване на бойните действия в тази страна“, заяви Путин, чието изявление бе публикувано на сайта на Кремъл.
По думите му, споразумението е предшествано от интензивната работа на руските и американските експерти, като при това е бил използван „позитивният опит, натрупан по време на сътрудничеството по унищожаването на химическото оръжие в Сирия“. След няколко кръга на закрити консултации успяхме да постигнем „важен конкретен резултат“, каза Путин. „Постигнато бе споразумение за прекратяване на военните действия в Сирия от полунощ по дамаско време на 27 февруари 2016 г. при условията, явяващи се съставна част от руско-американското заявление“, отбеляза руският президент.
В частност по думите му „до обяд на 26 февруари всички воюващи в Сирия страни трябва да потвърдят пред нас или пред американските партньори, че ще спазват примирието“.
Путин разказа, че след това „руските и американските военни заедно на картите ще определят териториите, в които действат тези групировки“. Срещу тях Въоръжените сили на Сирия, Русия и оглавяваната от САЩ коалиция „няма да провеждат“ военни операции. „Опозиционерите на свой ред ще прекратят военните действия срещу Въоръжените сили на Сирийската арабска република и групировките, оказващи им подкрепа“, отбеляза руският лидер.
Той нарече споразумението за Сирия реална стъпка за прекратяване на кръвопролитията.
„Убеден съм, че съгласуваните с американската страна съвместни действия са способни да променят радикално кризисната ситуация в Сирия. Появи се, най-накрая, реален шанс да сложим край на дългогодишното кръвопролитие и насилие. В резултат на тези мерки ще бъде облекчен хуманитарният достъп до всички нуждаещи се сирийски граждани“, каза руският лидер.
Путин обяви за изключително важна готовността на Русия и САЩ (в качеството им на съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия) да задействат ефективен механизъм за реализация и контрол на спазването на режима за прекратяване на огъня „както от страна на сирийското правителство, така и от страна на въоръжените опозиционни групировки“. „За тази цел ще бъде създадена „гореща линия“ за връзка, а ако бъде необходимо – и работна група за обмен на информация“, каза Путин.