Самоубийствен атентат в Истанбул

Атаката в Истанбул е извършена от атентатор самоубиец от сирийски произход, съобщи турският президент Реджеп Ердоган, цитира Кросс. Еексплозията в историческия център на Истанбул тази сутрин е причинила смъртта на 10 души, а 15 са били ранени. Повечето от пострадалите най-вероятно са туристи, като турските медии съобщават за ранени граждани на Германия, Норвегия, Южна Корея и Перу. Според разкази на очевидци и други все още непотвърдени информации атентаторът се е взривил в непосредствена близост до група чуждестранни туристи, които разглеждали Теодосиевата колона.
„Срещнах терориста и буквално видях очите му, видях как взриви бомбата.” Това е казал един от ранените при днешния атентат германски туристи на полицая в Истанбул.
Там по това време бе и изселникът от България Ердинч Халим.
„Бяхме на метри от мястото. Жена ми трябваше да си вземе дипломата за магистратурата от филиала на здравното министерство, изпратена от университета „Ататюрк” в Ерзурум. В един момент се чу страшен гръм, писъци, настана хаос. Жена ми изпадна в паника, разплака се, трябваше бързо да я изведа. Видях човешки тела и разкъсан труп, не пожелавам на никого да види подобна картина, нито да живее в постоянен страх от терористични атаки”, разказа Ердинч.
Междувременно Анадолската агенция съобщи, че в турската столица Анкара са арестувани 16 терористи в момент на подготовка за изненадващи бомбени атаки. Сред тях единият е турски гражданин. Службите за сигурност и антитероризъм са разкрили присъствието на атентаторите-самоубийци в града, наблюдавали са ги, а планът им за днес предвиждал кървави зрелища около възлови сгради на публични институции. Турчинът е заловен в кафене в компанията на двама сирийци и вече е в затвора след светкавично съдебно решение. От арестуваните терористи са иззети голям брой документи, уличаващи ги в принадлежност към ДАЕШ и в готовност за кървави атентати.

Турция забрани на повече от 35 000 души от повече от 120 страни да влизат на територията на страната заради подозрения, че са свързани с “Ислямска държава”, заяви вътрешния министър на страната Еркан Ала. “Поставихме забрана за влизане на 35 690 души от 124 държави. Заловихме и депортирахме 2 896 души от 92 страни”. “Това е резултат от обмен на разузнавателна информация. Но когато се срещаме с вътрешни и външни министри на други страни, им казваме, че имаме почти три милиона гости, намираме се по пътя на имиграцията и ги предупреждаваме те да изпълнят своите задължения”, допълва министърът.

През декември миналата година правителството съобщи, че около 2 700 заподозрени джихадисти от 89 държави са били задържани в Турция и депортирани.