Свободна сцена на младия изпълнител в Поморие и Бургас

Фестивалът “Свободна сцена на младия изпълнител”  и тази  година ще събере на едно място  музикалните таланти от региона. Организатор и домакин на проявата е Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”.

Фестивалът дава възможност за изява на деца, изучаващи класически музикални инструменти в професионални училища, детски музикални школи, училища с усилено изучаване на музика, читалища и др.

Проектът съчетава популяризиране и възможност за изява на младите таланти от региона и свободен достъп до култура за хора от различни социални групи.

На сцената талант ще демонстрират децата от НЧ “СВ.св.Кирил и Методий” Бургас, НЧ”Просвета 1888″ и НЧ “Светлина”  от Поморие,  ОУ “Хр. Ботев” Сарафово и Музикална школа “Алегро”.

В проявата ще вземе участие и Струнен оркестър и индивидуални изпълнители от Сливен с ръководител Радка Кусева,  която е цигулар в Сливенския симфоничен  оркестър.

Те   работят  по проекта на Георги Калайджиев – “Музиката вместо улицата”, който обединява деца в неравностойно социално положение. Калайджиев е възпитаник на Музикалното училище и в  момента работи като музикант в Германия.

Музикалното събитието ще  бъде открито от  Детски хор към  училището по изкуства с диригент Тодорка Бинева.

Децата  ще покажат своя талант с изпълнения на пиано, цигулка, виола, виолончело, китара, флейта, тромпет, обой и ударни инструменти и ще поведат публиката в света на класическата музика.

Регионалният фестивал „Свободна сцена на младия изпълнител” е възможност за творчески обмен както  между децата, така и между техните преподавателите. Паралелно с музикалните изяви, врати ще отворят и различни ателиета по изящни и приложни изкуства.

Проявата е утвърдена, като едно от значимите събития в календара на училището и ще се проведе на 11 юни от 11 часа.