Силен вятър нахлу в страната и причини щети

vqtarСтуденият вятър нахлу в страната и причини щети. В 23 области на страната е обявен жълт код за опасно силен вятър. Най-силният отчетен порив е 104 километра в час – в Пазарджик.

В Северозападна България  поривите на вятъра достигнаха до 90 км/ч. Бурният вятър изпочупи клони и дървета, изпокъса жици и прекъсна електропроводи.  Общо 8000 семейства останаха без ток на територията на Югозападна България, съобщи  NOVA. Вятърът се усили следобяд  и по Черноморието.

Към 21.00 ч. поривът на вятъра бе най-силен в Сливен., където е избухнал голям пожар  в Топлофикация. Огънят е обхванал бали със слама, складирани на територията на топлоелектрическата централа. Екипи на пожарната в момента гасят огъня, който се разгоря заради силния вятър в града.

Според синоптиците вятърът ще продължи да бъде силен до утре. От пожарната припомнят, че при такива случаи хората не трябва да остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворят плътно вратите и прозорците в дома си, да приберат незакрепени предмети от терасите си, а ако са на открито, да потърсят временно заслон.

За вторник предупреждението ще бъде в сила за цялата страна.