Симеоновден е

 Църквата почита днес Св. Симеон Стълпник. Той е роден през 357 г. в Мала Азия. На 18-годишна възраст постъпил в манастир, след което заживял в планинска пещера в пост и молитва. По-късно решил да се изолира напълно от света, построил каменна кула, висока 40 лакти, и заживял в килия на върха ѝ, заради което бил наречен Стълпник. При него идвали много хора, които като чували пламенното му слово, “си тръгвали изцерени от болести и освободени от заблудите си. Езичниците строшавали пред очите му идолите си и заживявали по Божиите закони”. Св. Симеон Стълпник починал на 103-годишна възраст.

С празника Симеоновден започва есенната оран. Празнуват всички, които носят името на светеца, който се смята за покровител на орачите, а денят му – стопанската нова година. На този ден обикновено започва бруленето и събирането на орехите.

В навечерието на празника жените носят семето за посев в храма, за да бъде благословено. В ранното утро на Симеоновден замесват обредни пити, парчета от които слагат в храната на впрегатния добитък. На рогата им нанизват кравайчета и червени вълнени конци. Коли се  петле или кокошка за курбан, който заедно с питата орачите носят на нивата. Остатъците се закопават там в земята. Нищо не се дава назаем на този ден и нищо не се изнася от къщата, защото така ще се изнесе плодородието. Не се кладе огън, докато не се върне орачът, за да се предпазят посевите от пожари. Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете. Забранена е и всякаква домашна работа, свързана с вълна, за да не нападат вълци стадата.

Празникът е известен и с обичая полазване (Летен полазник) – всички в къщата следят за първия влязъл в къщата – ако е богат, значи реколтата ще бъде добра. Счита, че ако на Симеоновден е слънчево и топло, такова ще е времето и през януари следващата година.

Честит имен ден на Симеон, Симона, Моника и техните производни!