Създава се координационна група за ситуацията с кораба „Vera Su“

zasednal-korabСъс заповед на министър-председателя Стефан Янев се създава координационна група за ситуацията с кораба „Vera Su“ в местността „Яйлата“. За ръководители на координационната група са определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова.

Възложените със заповедта на премиера функции на координационната група са да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. При необходимост е предвидено да се привличат представители на други ведомства и организации за подпомагане на дейността на координационната група като министър-председателят Стефан Янев лично ще следи дейността й.

Екипажът на кораба все още не е поискал да бъде евакуиран.

Започна източването на част от горивото на плавателния съд.

Стойностите за амониев нитрат на водата около кораба показват стабилна тенденция на задържане до обичайните стойности за крайбрежните води в района. Взимат се полеви проби за установяване на показатели като PH активна реакция, температура, разтворен кислород, наситеност на кислорода, данните от които също показват, че стойностите са такива, каквито са били към 25 септември, преди неуспешната операция по прехвърляне на товара, информират от МОСВ.