Християните съпреживяват Христовите страдания

За православните християни днес е Разпети петък. Това е денят, който припомня за страданията, несправедливата присъда, разпятието и кръстната смърт на Исус Христос. Тези събития са в основата на особените църковни служби днес. Сутринта в храмовете се изнася за поклонение светата Плащеница, която е символ на положения в гроб Спасител.

Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението, а след това целуват последователно Христовото тяло извезано на Плащаницата, Евангелието и кръста и полагат цветята. Навеждат се и преминават под издигнатото място, като по този начин изразяват преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението, дарено Спасителят. После хората отново се покланят пред издигнатия голям Кръст, изображението на Св. Богородица и Св. Йоан Богослов и ги целуват.

Свещеникът дава цвете за благословение и духовна утеха, символ на надеждата и вярата, че още малко и гробът ще остане празен, защото Христос ще възкръсне. Цветето хората отнасят в дома си и го поставят над иконите, за да напомня очакването на великия ден.

Привечер край светата Плащеница се извършва Опело Христово.
През целия ден на Велики петък храмовите камбани бият траурно. Църквата съпреживява скръбния, но спасителен ден на Христовото разпятие и смърт.