10 минути качване по-стълби е по-ефективно от чашата кафе

stylbiАко се катерите по стълби в продължение на 10 минути ще повишите енергичността си и мотивацията повече, отколкото ако изпиете сутрешната си чаша с кафе.

Учени са изследвали ефекта от 10 минути качване по стълби при слаба до умерена интензивност с ефекта от 50 мг кофеин, които се получава от изпиването на чаша кафе или кенче кола, както и спрямо контролна група, която е получавала само плацебо.

“Ние открихме при групата с кофеина и групата с плацебото, че реално нямаше промяна в начина, по който се чувстваха. Но след упражнението те се чувстваха много по-енергични и жизнени.“

“Въпреки че бе временно усещане, което се получава веднага след упражнението, при приемането на кофеин нямахме подобен ефект,” обяснява проф. Патрик О’Коннор, един от авторите на изследването.

Идеята на изследването е била да провери дали качването и слизането по стълби е добър начин да се събудят работниците в офиса сутринта преди работа.

“Може да не успеете да отидете на плуване през работно време или преди него, но винаги ще намерите 10 минути почивка, по време на които да се качите по стълбите в офиса, това ще ви подейства наистина добре,” коментира професорът.