10 са бомбоубежищата в Бургас

10 са бомбоубежищата на територията на Бургас. Четири от тях са в училища и са напълно оборудвани, казаха от общината, която отговаря за тяхната поддръжка. Част от останалите към момента не са пригодени за използване.

Четирите средства за колективна защита, стопанисвани от общината са в училищата „Константин Преславски“, „Братя Миладинови“, „Елин Пелин“ и „Константин Петканов“. Имат осигурен достъп до ток и вода, а в края на миналата година общината е извършила ремонт на вентилационната система, каза Галина Байчева, началник отдел „Управление при кризи и ОМН”

„Достъпът до скривалищата е абсолютно чист и в експоатационно състояние. Няма влага в обектите, няма течове. Състоянието на филтър вентилационната система е отлично. Има ВиК инсталации, ел инсталацията също работи, има противопожарни табла, тоалетни.  На разположение вътре са пейки и столове.  Има обособени хранителни складове, ако се наложи могат по най-бързият начин да бъдат заредени с води, сандвичи за укриващото се население“

На място има дизелови агрегати, които осигуряват резервно захранване. Миналата година е увеличен броя на пейките и столовете в скривалищата, а при необходимост е предвидена допълнителна доставка на дюшеци. Поставени са и влагомери, които следят за нивото на влажност вътре. Има назначен служител, който ги обхожда и почиства

Три от скривалищата в училищата са с капацитет до 250 души, единствено това в ОУ „Елин Пелин“ е за 500 души. В случай на нужда има създадена организация за отварянето им. Резервни ключове има и на места в училищата, каза още Галина Байчева пред БНР-Бургас.

Останалите бомбоубежища на територията на Бургас са в старата поща, пристанището, сградата на ЕВН на ул. Александровска 1, полицията и корабостроителницата. По предварителна информация част от тях не са поддържани в изправност.