EVN България за цените в сектор “Електроенергетика” от 01.07.2015г.

На открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), EVN България Електроразпределение (EVN EP) представи своето становище по доклад на работна група към КЕВР за нови цени в сектор „Електроенергетика“ от 01.07.2015г.

В своето становище EVN EP прие констатациите на работната група, че прилагането на метода на ценообразуване, известен като „горна граница на приходите чрез стимули“ е най-ефективен при регулирането на дейността електроразпределение.
При правилното прилагане на този метод енергийните дружества са мотивирани да работят по-ефективно, тъй като имат възможност да реализират допълнителна възвръщаемост, ако постигнат определените от Регулатора целеви показатели. Доказателство за това е, че последните десет години EVN EP намали размера на технологичния си разход от 19.5% до почти двойно по-ниско ниво. По този начин дружеството спести на българската енергетика 520GWh електроенергия, което се равнява на спестени 320 хил.т. въглеродни емисии;

Това, което компанията не споделя в Доклада на работната група е, че приетите допустимите нива на технологични разходи за EVN EP продължават да бъдат на ниво 8% без ясни аргументи и в разрез с приетата регулаторна рамка от 2003г. EVN EP се надява в окончателното си решение Комисията да разгледа предоставената от компанията експертиза на екип от Технически университет София, според която оптималният размер на технологичните разходи за ЕVN ЕР е 10,62%, а не 8%.

Като отчита приемане на предложението на дружеството за необходими инвестиции средно годишно, EVN EP счита, че е необходима и промяна при определянето на реалистична за сектора норма на възвръщаемост, която да стимулира инвестициите. Важно е Комисията да осигури на дружеството паричен поток в размер, съответстваща на обективните разходи, които дружеството ще направи през следващия ценови период.

В предложените в доклада цени не са включени и разходи за балансиране съгласно Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, което също следва да бъде отразено в крайното решение на КЕВР за цени от 01.07.2015г

На 04.06.2015 г., на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), EVN България Електроснабдяване (EVNEС) представи своето становище по доклад на работна група към КЕВР за нови цени в сектор „Електроенергетика“ от 01.07.2015г.

В своето становище EVNEС посочва, че компонентата за дейността „снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител“ следва да бъде определена на 3% от разходите за покупка на електрическа енергия, вместо сегашните 2.29%. Това е необходимо, за да може дружеството да е в състояние да посрещне своите минимум разходи както и новите задължения, в резултат на промените в Закона за енергетика от 15.05.2015г.

Важно значение за прозрачността в системата би имало и определянето на две отделни покупни цени от Обществения доставчик (НЕК), съобразени с вида на потребителите – бизнес или битови. Това е свързано с формирането на отделен микс в НЕК за битови клиенти и отделен микс за небитови клиенти (присъединени към разпределителна мрежа „ниско“ напрежение). Така би се премахнало кръстосаното субсидиране между тези клиенти, а за битовите клиенти би отпаднал риска от актуализация на цените в рамките един ценови период. Подобна практика вече съществува при формирането на различни миксове и продажни цени за различни групи клиенти (напр.: Краен снабдител, Доставчик от последна инстанция). При този подход Регулаторът може да запази и определените необходими годишни приходи на НЕК.

В доклада на работната група не са включени разходи за балансиране, съгласно Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия като предложението на EVNEC е разходите за балансиране да са 3% от разходите за електрическа енергия.

В доклада не са калкулирани и разходите, свързани с либерализиране на енергийния пазар, вкл. за балансираща енергия, както и за изпълнение на задълженията към обществото, свързани със сигурността и качеството на електроснабдяването. Позицията на дружеството е, че изпълнението на тези задължения не може да се осъществи без включването им в одобрените приходи. Подобно е становището на компанията и по отношение на непризнаване на разходи за енергийна ефективност по индивидуалните цели за енергийни спестявания предвид, че Закона за енергийна ефективност урежда целите на енергийните дружества включително и на EVNEC.