Благословиха новите 67 автобуса в Бургас, утре возят безплатно

Официална церемония за освещаване на новите 67 автобуса се проведе днес на паркинга на “Бургасбус” ЕООД.

“Нека ги пазим и да ни служат добре. Засега автобусите ще вървят по съществуващите линии на градския транспорт. Утре, в първия им работен ден, бургазлии могат да ги ползват безплатно”, каза кметът Димитър Николов по време на церемонията.

Автобусите отговарят на всички съвременни изисквания за опазване на околната среда.

“Годишно ще спестим 1500 тона вредни емисии във въздуха с това пълно обновление на автопарка”, каза още кметът.

Новите автобуси благослови Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий. Те са от марката “Соларис” – 39 моно и 27 съчленени. Кметът Николов благодари на екипа, подготвил и спечелил проекта “Интегриран градски транспорт на Бургас”, чиято стойност е над 130 милиона лева. Доставката на новите автобуси е една малка част от него. Тази година предстои изпълнението на другите компоненти от проекта. Започва подобряване на инфраструктурата по целия маршрут на новата бърза автобусна линия, която ще минава през целия град от север на юг, като пътниците ще се придвижват от едната до другата крайна точка два пъти по-бързо от сега. Автобусите ще тръгват на всеки 3 минути, като джипиес система ще следи дали графикът се спазва. Те ще се движат в сегрегирани или в ленти със специален режим и другите видове превозни средства на пътя няма да ги бавят. Билетите ще станат електронни и ще имат различна цена, според това на колко дълго разстояние смяташ да пътуваш. Предвижда се дори въвеждането на такава услуга, с която чрез мобилния си телефон човек да може да се информира за движението на необходимия му автобус.

По проекта ще бъде изграден единен Център за управление на обществения транспорт, напълно ще бъде обновено автобусното депо на общинската фирма “Бургасбус” с дизел и метан станции, ще бъде построена модерна централна автобусна спирка, цялостно ще бъде реконструирана Автогара Юг, ще бъдат построени нова автогара в “Меден рудник”, 4 пешеходни надлеза и над 20 км. велоалеи.

Кметската покана за днешното събитие уважиха с присъствието си министърът на образованието академик Стефан Воденичаров и почетният бургазлия академик Никола Съботинов, областният управител Константин Гребенаров, председателят на местния парламент Снежина Маджарова, зам.-кметовете Красимир Стойчев и Атанаска Николова, народните представители Димитър Бойчев, Иван Вълков, Галина Милева, Стоян Гюзелев и Диана Йорданова, комодор Митко Петев – командир на Военноморска база Бургас, комисарите Милен Димитров и Васил Василев – директори на полицията и пожарната, общински съветници. Там бяха управителят на “Бургасбус” инж. Петко Драгнев с двамата си заместници Любомир Атанасов и Драгомир Чайков, както и голяма част от служителите на дружеството, облечени в новите си униформи.